Followers

Tuesday, August 9, 2011

TUTORIAL DI BLOG?APE YANG BLOGGER LEPAS PANDANG?



Assalamualaikum....selamat malam...Alhamdulillah...mari kita bersyukur masih diberi kesempatan untuk merasai nikmatnya bulan Ramadhan..wah, rasa macam lama plak aku tak update blog ni walaupun sehari je pun...hahaha..

sudah perhatikan tajuk di atas?entry kali ni aku nak mentionkan kepada blogger2 yang suka buat tutorial termasuklah aku sendiri....Perkara2 yang menjadikan tutorial yang korang buat di blog korang tak dapat dimanipulasikan oleh readers2 korang....apa dia?????

TAK BOLEH NAK COPY "CODING" 
-Yang ni paling ketara aku tengok sebab aku pernah la cari tutorial nak lawakan blog aku ni...dia punya tutorial memang mudah difahami, tapi aku tak boleh nak copy coding yang perlu kita letak kat "edit html"..suruh readers copy coding,tapi bila aku right click,xbley...atau kuar ayat ni.."oppsss..nak curi ape tu ea..jangan noty2 tau.."...aku faham la yang korang taknak entry korang dicopy paste dengan sewenang2nya oleh blogger lain...lagi2 kalau entry tu memang air tangan korang setelah penat lelah korang memerah otak selama seminggu sebab nak hasilkan entry terbaik..tapi, kalau nak buat tutorial, korang kena alert la hal2 macamni...jenuh la readers nak salin balik coding yang perlu diletakkan kat "edit html" tu..sebabnye takboleh nak copy paste coding tu...coding tu dahlah suatu yang sangat2 sensitif..tertinggal coma pun tak boleh tau..kalau blogger yang tahu it tu takpelah...kalau blogger yang masih baru??kalau takboleh copy coding, aku cari tutorial lainlah..takde dahla aku mai blog tu lagi...haha...jangan marah yer...

GAMBAR YANG KURANG JELAS
-Ni pun satu hal jugak...sesetengah tutorial perlukan gambar supaya mudah difahami oleh readers kita..tak boleh hanya tulis saja...kalau boleh,letakla gambo tutorial korang tu besar sikit..ni cenonet je gambonye...susah nak faham...

STEP TUTORIAL TERTINGGAL
- yang ni paling penting...make sure korang tak tertinggal satu pun step tutorial korang tu...kalau nak buat tutorial ni tak boleh tangkap muat je...kena buat dengan betul..barulah readers faham dan akan datang lagi cari tutorial kat blog korang..memangla agak "renyah"(susah) nak buat..nak kene print screen lagi..nak kena adjust gambo lagi..kalau rasa2 malas,tak payah buat tutorial..(sebab tu aku jarang2 buat tutorial dan ade sikit je tutorial dalam blog aku..hahahaha)

yang tu je kot yang aku rasa la...maybe ade lagi perkara yang terlepas pandang tu..kalau ada lagi, nanti aku post lagi la..tiga perkara di atas ni la yang selalu aku perhatikan selalu berlaku bila aku tengok tutorial atau nak follow tutorial..jangan marah na..cuba perbetulkan ea tutorial korang tau..nanti mesti ramai suka nak follow tutorial korang lagi...hehe..daaa..^_^

pss...tutorial aku camane?mudah faham tak?:p

12 comments:

Shorim Kasih said...

kadang2 tutorial tak menjadi..entah mana silapnya..hehe

Lissa said...

biasenye kalo tutorial yang right disable tu boleh diatasi kalo tutorial tu still boleh highligt. just highlight then tekan ctrl+C utk copy tutorial tu^^
untuk tutorial yang bergambar mmg mudah difahami berbanding tutorial bertulis. kadang2 org tak boleh bayangkan melalui penulisan kita kan?huhuh

just opinion~:)

AesyaZealous said...

kdg2 coding salah.. baru eksaited nk edit2 blog skali error..sedih bhaiii..hohoho

AnNa FaRHaNa said...

shorim kasih~hehehe..tak menjadi mybe readers tersalah click..melainkan ramai readers comment and sume cakap tak faham..itu salah blogger yang buat tutorial la kowt..haha..

lissa~ tula masalahnya...nak highlight pun tak boleh..camane...cer cite..cer cite..huhuhu...

AnNa FaRHaNa said...

aesyazealous~betoi2...coding salah pun masalah jugak..hohoho

Anonymous said...

An outstanԁing sharе! Ι havе just foгwarded thiѕ onto а colleague who
ωaѕ doing a little homework on this. Αnd he actually bought me breakfast
due to thе fact that I dіscovered іt foг him.
.. lol. Ѕo let mе rewоrd this....
Thanκ ΥΟU fοr the meal!
! Βut уeah, thanks for sрending some
tіme to talk about this issue here on your
wеbѕite.

my blog - http://pesternote.com/MiguelCoy/tab:info

Anonymous said...

Right now іt loοks like Drupal is thе top blogging ρlatform avaіlable right noω.

(from what I've read) Is that what you'гe using on yοur blоg?



my web blog - http://eratoconsulting.pl/

Anonymous said...

I'd like to find out more? I'd love to find out sοmе addіtionаl
information.

Feel free to νіsіt my web blog: jillian michaels revolution

Anonymous said...

Аmazing blog! Do you have any suggestions foг
aѕρiring writers? Ι'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everуthing.
Woulԁ yоu proposе ѕtaгting ωith a
freе platform liκe Wordprеss or go foг a paid option?
There are so many options οut therе that I'm totally overwhelmed .. Any recommendations? Kudos!

Review my site ... http://bojler.co/

Anonymous said...

I think the admin οf thiѕ web site іs in faсt woгκing haгd fоr his web site, becаuse
here eѵery datа is quality based ԁata.



My sitе Lifetime Without The Need Of H2o Heaters

Anonymous said...

Ι’m nοt that much οf a online reаder to
be honest but уour sitеs really nice, κeеp it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

my webpage; How To Uncover That Elusive Heal For Psoriasis

Anonymous said...

Hi there! Do you use Twіttеr? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely enjoying yοur
blog and look forωard to new updates.

Look into my site ... http://drmichaels.com.pl