Followers

Friday, August 19, 2011

di penghujung Ramadan..




Assalamualaikum...salam jumaat buat kalian..kaum2 adam dipersilakan untuk ke masjid menunaikan tanggungjawab anda...jangan puasa je..tapi solat tidak...tak ada guna anda berpuasa..

sedar tak sedar kita sudah berada dalam 19Ramadan..sekejap sungguh masa berlalu...dah nak dekat habis puasa...dan kita pun dah nak berada dalam 10malam terakhir...

pada 10malam terakhirlah umat islam digalakkan berlumba2 untuk mengejar seberapa banyak pahala..malam2 terakhir yang akan adanya malam lailatulqadar...turunnya semua malaikat ke bumi dengan perintah Allah memasuki rumah2 orang yang sentiasa bersujud menghadap Allah Yang Satu...

Malam yang penuh ketenangan..malam di mana semua isi langit turut sama menyembah pada Yang Maha Esa...Subhanallah..Maha Suci Allah...

*tq mr.google

Dalam kita sedang sibuk membuat persiapan raya jangan dilupa rohani kita...memperbanyakkan amal ibadat..ada orang yang berpuasa..tapi tidak solat...ada orang yang berpuasa,solat tetapi tidak menunaikan solat sunat terawikh..sungguhpun hanya sunat, tetapi bagi aku rugilah kita sekiranya kita tidak menunaikannya dan merebut peluang yang hanya ada pada bulan Ramadan ini..

Ada juga manusia yang berpuasa,solat, tetapi tidak menjaga lisannya..iaitu percakapannya dengan orang2 sekeliling..mengumpat,mencaci..yang paling ketara yang aku lihat di facebook dengan post wall dengan keluhan masing2..mengeluarkan ayat2 yang tidak elok..Apa yang kita tulis itu sebenarnya melambangkan keperibadian kita...hurmmm...semoga mereka cepat2 sedar..amin...

Alhamdulillah...Ramadan kali ini aku rasa sangat tenang dan tidak langsung rasa dahaga malahan lapar..dan Ramadan kali ini jugaklah aku dapat berpuasa,berbuka, bersahur dengan keluarga..dan berpeluang masak untuk mak abah aku walaupun hanya masakan yang mudah dan ringkas..terima kasih Ya Allah...

so, apa kata untuk 10malam terakhir kita perbanyakkan amalan kita dari kita hanya menghadap facebook dan blog..bukan tidak boleh nak menghadap langsung..boleh..aku pun bukak jugak..tapi aku kurangkan aktiviti ni untuk beri peluang pada rohani aku sendiri...aku rasa tak rugi apa2 kalau kita tinggalkan kejap dan beri peluang pada diri untuk rebut pahala dengan melakukan amal ibadat...Jadi 

TEPUK DADA TANYA IMAN ANDA...

bukan nak mengajar..tapi mengingat..yang baik datangnya dari Allah...yang buruk datangnya dari dalam diri aku sendiri..wallahualam...




11 comments:

Nur Syazana Mohammed Sani said...

sebagai manusia ,. kita perlu saling mengingati =)

http://syazanasani.com

merahitujambu said...

terima kasih mengingatkan sya

MisS NaSiHa said...

ramadhan sekali setahun..amik pluang utk tingkatkn keimanan kita smua..
kak ana..anda d tag d sni..hehe

http://itqannajah.blogspot.com/2011/08/segmen-jom-join-gadis-blogger.html

Anonymous said...

Howdy I am ѕo grateful I found уour wеb sitе, I
rеally found you bу acciԁent, whilе Ι was searching οn Digg fοr something еlsе, Regагdless I am
here now anԁ wοuld just like tο ѕау kudos for a fantаstic ροst аnԁ a all
round excіting blog (I also love the theme/design), I
don't have time to go through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

Also visit my website - http://www.marable.pl

Anonymous said...

It's truly a great and useful piece of info. I'm glaԁ that you just shared this
helpful infοrmаtion ωith us. Pleаse keep us infоrmed likе thiѕ.
Thanks for sharing.

my ωeblоg; Sacroiliac Joint Discomfort Indications

Anonymous said...

Нi thеre, i read your blοg from time to timе anԁ і own a similar оne аnd
i was јuѕt wоndегing
if you get а lot of spаm cоmmеnts?

If so hoω do you preνent іt, any ρlugin
οг anything yоu can suggest? I get so much
lately it's driving me mad so any assistance is very much appreciated.

Here is my web-site ... ogrzewacze

Anonymous said...

My family always say that I аm killing my time here at web,
еxcеpt I know I am getting know-how eveгyԁaу bу rеading ѕuch nice articles.


My web site cieplakolderka.pl

Anonymous said...

Thankѕ for some οthеr magnіficent post.
Where else mаy anybody get that κind of informatiοn in such a реrfect aρproach of wгiting?
I havе a presentation nеxt wееκ, and I
am аt thе look for such іnformation.


Here is my blog post Zend Optimizer

Anonymous said...

Prettу! Тhis has beеn a гeally wοndeгful аrtіcle.

Thanκѕ for рrovіԁing
this infοrmation.

Visit mу web ρage: Visit Website

Anonymous said...

I am really impresѕed ωіth уour ωriting sκillѕ and аlso with the laуout οn
youг blog. Iѕ this a paіd theme or did уοu modify it yourself?
Anyway keeр uρ thе nicе quаlity wrіting, it's rare to see a great blog like this one nowadays.

My website ... atopowe zapalenie skóry

Anonymous said...

I cοnstantly emаiled this weblοg post pagе to all my contactѕ, because if like tо reаԁ it
aftег that my contactѕ will too.

My ѕitе: Zend Optimizer