Sunday, August 21, 2011

AKU DI BUMI KL..



Assalamualaikum..selamat malam warga kl..

warga kl? haa la..sebab aku ada kat kl sekarang ni...aku bukanlah warga kl pun...aku hanya manusia persinggahan di bumi kl ni je....Ada meeting...bukan aku yang meeting...mak aku yang meeting..Aku peneman setia mak aku je...

boleh dikira berape kali je aku datang kl ni..Turun kat puduraya tadi mak oiiii...kalau aku sorang2 tadi... sah2 dah aku sesat...So, kami pun naiklah teksi gi ke hotel Quality...senang sebab mak aku meeting dekat bangunan Mara..depan hotel ni je..

Sekali lagi aku terkedu..mak oiii..pakcik teksi tu drive teksi dia...berape kali hampir2 nak langgar orang yang tengah jalan kaki lintas jalan....mengucap berapa kali aku...pakcik2...sabo2lah bawak teksi...langgar orang naya satu hal...kuss semangat....

sampai hotel, dalam pkul 5lebih macamtu..dapat tingkat 12...aku pun agak teruja jugaklah dengar receptionist tu bagitau tingkat 12 kan...sampai bilik,yang aku tuju dulu tingkap...apo laaeeii...ngadap rail monorel,ngadap swimming pool dan bangunan apa ntah...tak cantik langsung pemandangan...ingatkan dapatla tengok menara kl ke...

Lepas solat,mandi sume aku pun turunlah keluar nak gi cari makan berbuka puasa...Masuklah satu Bistro cafe ape ntah...banyak gakla lauknye...cadangnya nak makan kat situ je..tapi apakan daya meja sume meja orang dah tempah..so, aku ngan mak just makanlah bungkus kat bilik..harga makanan biasela...harga kl...sorang makan RM9...milo ais RM2..huahuahuahuahua..milo ais pun RM2 kalau aku mintak air buah lagilah mahal...

Sebelum balik hotel,sempat jugak jalan2 tengok baju kurung kat bangunan mara tu...ermm..harga boleh tahanlah...mak aku cakap nak belikan aku sepasang..tapi esok jelah..dah tak sempat pun nak belek2..

ermm..point yang aku dapat simpulkan...duduk kl....kalau rasa diri memang cukup2 makan, jangan nak eksyen konon banyak duit...bak kata orang, kalau berbelanja,ukurlah baju dibadan sendiri...hehe...

satu lagi,duduk di bandar2 besar macam kl ni perlu kuat iman...kuatkan diri untuk jauhkan diri dari perkara2 tak elok..bukanlah aku kata tempat lain takde maksiat...cuma hidup di kota perlu punya pendirian tetap..kalau silap langkah, diri tergadai maruah...silap percaturan hidup...hidup terumbang ambing...

Dalam fikiran aku sekarang, kalau diberi pilihan...kl mungkin bukan my first choice utk aku cari kerja nanti..Tapi,rezeki sumenye diaturkanNya...Cuma aku harap, kalau memang rezeki aku kerja ada di kl, aku harap segalanya dipermudahkanNya dan aku dapat harungi segala dugaan dan cabaran dengan tabah...Aminn...

esok nak balik dah...kesian abah aku bukak puasa sorang2 je hari ni...huhuhu....

"UJAN EMAS DI NEGERI ORANG...HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI..LEBIH BAIK DI  NEGERI SENDIRI....I LOVE MY HOMETOWN...I LOVE PERAK..."


2 comments:

bahiyahaziz ; said...

org peghakkk ghupeenyee ..ngeee ,
KL ade tmpt2 yg mahal ,ade yg muraah ,kne pndi pilih laa.tp makan lau kat bistro tu mmg la mahall..btww , hve a nice holiday in KL^^

AnNa FaRHaNa said...

sy xkata sume tmpat mahal..biasela..org xbiasa ngn kl..mna nak tau kan...berbuka pun ke mana nanti..lagipun tadi hujan n wktu berbuka pun dah nak msuk..mai sini naik bus je derr..bukan keta...this is not my holiday in kl..just teman my mom meeting..esok dah nak blah dari sini..