Followers

Thursday, July 28, 2011

TUTORIAL PHOTOSHOP:SMOOTH SKIN AND LIGHTING FOCUS

Assalamualaikum..selamat tengahari..

dah lame aku tak buat tutorial photoshop..agak sedikit kemalasan sebenarnye sebab banyak proses yang aku perlu buat..so,tahap kemalasan tu semakin berganda...hari ni aku rajin sikit nak buat tutorial..jom usha camana nak menjadikan wajah anda putih berseri dan licin seperti gambar aku kat bawah ni..ngahahaha...

BEFORE
AFTER
STEP 1

FILE > OPEN > CHOOSE YOUR PICTURE.


STEP 2
 Go to LAYER dan perhatikan At the BOTTOM of LAYER (BELAH BAWAH) ade button bernama CREATE OR ADJUSTMENT LAYER..Click button tu dan CHOOSE CHANNEL MIXER.



STEP 3
 Setting di CHANNEL MIXER seperti gambar di bawah.




STEP 4

Press CTRL+ALT+SHIFT+E. Kemudian go to FILTER>BLUR>SURFACE BLUR,set RADIUS dan THRESHOLD.







STEP 5


Go to IMAGE > ADJUSTMENT > CURVES. Set kan OUTPUTV= 187 dan INPUT= 169.




STEP 6
Press CTRL+ J.Go to FILTER > RENDER > LIGHTING EFFECTS dan setting ikut yang korang rasa ok..tapi aku just click ok je..



STEP 7

Ubahkan BLENDING MODE dengan SOFT LIGHT.




siapppppp!!!!!



Senang je kan???kan?kan? oklah..selamat mencuba...kalau ada ape masalah, jangan segan2 tanya aku ok..tata..^_^










3 comments:

are_tik25 said...

comey2!!! sila la edit pic sy...hihi

Ikr@m said...

nice :-)

Bagaandi said...

bener bener cantik yang di editnya,... hee nice post cay