Followers

Thursday, July 21, 2011

Bila Perempuan merajuk Vs Bila lelaki malas nak pujuk

"yang..bukaklah pintu ni yang..janganla merajuk lagi..cian abg kat luar ni..yangggg..."


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada…erk..macam nak berpidato plak..ok,serious.. Seperti tajuk yang korang saksikan di atas, selalu yang kita dengar adegan merajuk2 ni berlaku di kalangan pasangan yang hangit bercinta..yang dah berkahwin pun mungkin ada jugak merajuk2 ni, tapi peratusannye kurang sikit berbanding yang sedang bercinta. kenapalah perempuan suka merajuk dan lelaki pulak kenapalah malas nak memujuk? Bagi aku tak ada salahnya untuk perempuan merajuk dan wahai kaum2 adam, bahawa lumrah bagi perempuan yang diciptakan oleh Allah sebagai hambaNya yang mempunyai hati dan jiwa yang halus dan sensitive..apatah lagi dengan orang yang mereka amat2 sayangi. Tahukah anda, kami merajuk kerana inginkan sedikit perhatian daripada anda orang yang dikasihi? Dan tidak adillah sekiranya anda kaum2 adam menyifatkan kami kaum2 hawa sebagai mengada-ngada. Oh tidakk…aku sebagai wanita sungguh terguris dengan statement seperti itu.

Bukanlah maksud aku untuk memenangkan kaum2ku sendiri apatah lagi menyalahkan kaum adam seratus peratus seandainya tidak memujuk kami. Seandainya kaum adam tahu mengendalikan dan alert sedikit dengan jiwa kami yang halus ni, sudah pasti kami takkan sesekali merajuk.Dan buat kaum2 hawa pulak, kalaupun nak merajuk, janganlah sampai melampau-lampau. Takkanla hanya sebab si dia lambat 5minit dengan temujanji korang, korang dah tarik muncung  macam muncung itik..burok benor ropenye…bagi aku tak ada apa yang nak dirajukkan kalau setakat hal remeh temeh..Lainlah kalau lambatnye sampai berjam2 dan bila dia sampai,dengan selamba si dia cakap sebab tadi main game tak hengat dunia, sayang nak tinggal game tu..haa,yang tu logiklah nak merajuk kan..

Sebenarnya aku bukanlah seorang yang suka merajuk lama-lama apatah lagi merajuk tanpa ada sebab musabab yang kukuh. Aku mengaku aku seorang yang sensitif, mudah mengalirkan air mata tak kiralah perkara tu disebabkan hati aku terguris ataupun melihat orang yang aku sayangi bersedih. Dan aku tak mintak dipujuk dengan membelikan aku bunga,atau hadiah bagai..itu materialistic namanya..silap haribulan dicop sebagai perempuan kaki kikis. Jenis aku, kalau aku merajuk, cukuplah sekadar dengan kata-kata sayang..contohnya..”sayang, dahla merajuk tu..syg abg x?”..atau gurauan..”dah2la merajuk tu yang..macam muke kak limah dah ropenye..dah xcomei..hehehe..”atau paling ringkas..”sorry sayang”..serious cakap..aku cair kot dengan ayat2 macamtu..hehehe..dari satu sms ringkas macamtu pun aku dah ok dan tersenyum..nampak usaha si dia tak mahu lama2 bermasam muka..


kalau aku merajuk pun, sebab ada ayat2 si dia atau perkataan yang sedikit mengguris hati aku atau mungkin perkara tu memang disebabkan hal yang macamni ..sebagai contoh..

GIRL: Assalamualaikum..u,sihat?camane keje?ok?
Tiada balasan…
GIRL: hurmm..dia busy kot..xpelah..nanti dia balas la tu..
10minit
.
.
.
1jam
GIRL: U..busy sangat yer? Keje baik2 yer..nanti dah balik sms or call I ok..love u..
.
.
.
.
24jam

GIRL: U..nape xblas langsung msg i..you penat yer hari ni..keje busy yer?ok..i faham..gudnite dear..esok ada lagi..i tunggu..
.
.
.
.
Keesokkannya..
GIRL: Assalamualaikum…u, sihat ke ari ni…dah makan?
……..
.
.
.
2hari lepas tu…
.
.
.
BOY: hai sayang…how are you today? U sihat? Sorry..i tak busy pun..i pegi makan angin dekat Cameroon..kawan I ajak..kitorang ambik cuti 2hari..i seronok sangat sampai xsempat nak balas msg you..sorry ea sayang…

GIRL: U pegi makan angin tak bagitahu i??sampai hati u..

BOY: Ala…takkan tu pun nak marah..i bukannya pegi dengan perempuan lain..ni pun kira baik I bgtahu u..

GIRL: ada I kata u pegi dengan perempuan lain?? Xkan nak type msg bgathu pun susah??i kat sini risau u xbalas2 msg i..i call pun u buat tak tahu je..i risau tau tak..

BOY: U ni hal kecik camni pun nak jadikan hal..

10Minit……no reply..

BOY: merajukla tu..lantak u lah..

…………
So, memang patutlah kalau nak merajuk kan..dahla xpujuk..cakap pulak macamtu…(dialog sms di atas tiada kene mengena dengan aku..hehehe)...errr..termasuk kes special..episod bulan mengambang pun akan buat seorang wanita mudah emosi sikit..err,korang kene pahamla...ni ade kene mengena dengan hormon..sebab tu kami emosi sikit.. sikit je,tak banyak pun..

Fesyen orang merajuk ni macam2..ada yang off phone sehari,ada yang tarik muncung macam itik serati, ada yang mintak break up kunun2 nak pakwe pujuk pun ade..haisshh..kalau pesen2 macamni *tak sior ler teman*…bahasa perak..bermaksud tak mungkin..kaum2 hawa pun kene kawal jugak tahap kemerajukkan tu..jangan sampai tindakan merajuk anda membawa padah pada diri atau mengatasi ego lelaki.sebab ape?

Sebagaimana diketahui, lelaki ni memang dilahirkan mempunyai ego yang agak tinggi berbanding wanita. Lelaki ni sifatnye berbagai..ada yang romantic, ada yang panas baran tapi walau camane pun sikap mereka,mereka juga mahu memiliki seseorang sebagai pelengkap kehidupan mereka. Bukan tak ada lelaki yang pandai memujuk,tetapi selalunya yang pandai memujuk ni dari golongan lelaki yang romantic. Lelaki yang panas baran ni plak,erkk..jangan haraplah nak memujuk2 ni..lagi kene tengking ade la kot…tapi,nak salahkan mereka yang panas baran ni pun xboleh jugak..mungkin disebabkan factor persekitaran ataupun didikan yang menjadikan mereka sedemikian. Jadi lelaki jenis ni perlu kawal sikap panas baran tu seandainya tak mahu kehilangan orang yang mereka sayangi. 


Wanita hatinya seperti tisu, mudah retak..mudah mengalirkan air mata..inginkan perhatian dari yang disayangi. Bukanlah maksudnya perhatian yang berlebihan sampai kerja lain pun tak berjalan..cukuplah prihatin dengan jiwa mereka dan cuba memahami jiwa mereka.Mungkin si dia merajuk sebab anda sudah kurang beri perhatian pada dia. Kalau mula2 kenal, anda sangat2 caring, ambil berat,kata-kata penuh romantic..tetapi bila sudah dapat, kenapa dihilangkan sifat caring,ambil berat anda itu?kenapa kata2 romantik diganti dengan kata2 yang menyedihkan..selalunya,hal2 macamnilah yang kurang diambil perhatian oleh anda..


Walaucamanapun, adatlah dalam bercinta..ada rajuk2 tu sebagai perencah hubungan..perlu ada tolak ansur..merajuk2 ni kadang2 boleh mengeratkan hubungan dan dan seandainya tidak dikawal dengan baik juga,mungkin boleh menyebabkan kekeruhan dalam hubungan. Saling faham sikap dan jiwa masing2..yang perempuan plak perlulah pandai kawal diri tu..merajuk sikit2 sudah..tiap2 hari merajuk tu memang kene tinggallah..hahaha..

Oklah..cukuplah kowt..so,selamat memerajukkan diri kepada kaum2 hawa dan selamat belajar memujuk kepada kaum2 adam..xsusah pun..kirim sms and call je pun..bagi ayat penyejuk jiwa sikit selesaiii…hahahaha…

Pss….satu fakta yang bukan auta..orang perempuan yang sedang mengandung lagi mudah merajuk tau….ni merajuk jangan dibuat main yer..ni pembawaan budak..jangan ambil remeh..kalau tak,si suami yang menyesal tak sudah nanti..



5 comments:

tokwan muda said...

kena belajar memujuk neh pasni...

zulhilmi.tempoyak said...

pnjgnye nk bc..hahaha

AnNa FaRHaNa said...

alaa...bace la..bukan senang ni saya nak tulis panjang2...hahahahaha....

Ai-Sis said...

memang betul.secara tuntasnya,kita perlulah bertolak ansur antara satu sama lain sekiranya ingin berkekalan lama ;)

HA_Aii said...

imges good