Followers

Wednesday, March 9, 2011

TUTORIAL SHOUTBOX TERSEMBUNYI

Assalamualaikum..


cik anna berbesar hati nak membantu kawan2 yang teringin nak buat shoutbox tersembunyi...so,cik anna kongsikan ngn korang camana nak buat...hehehe...


pertama skali...


-korang ambik code shoutbox tersembunyi kat sini...
CLICK kat sini... SHOUTBOX TERSEMBUNYI dan COPY.


dah copy? ok,bile dah copy, korang pi kat  DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENT> ADD A GADGET(kat sidebar)> pilih HTML/JAVASCRIPT



dah bukak HTML/JAVASCRIPT?


 ok,bile dah bukak kotak tu,korang paste lah code yang cik anna bagi kat atas ni...DAN jangan lupa MASUKKAN SEKALI CODE SHOUTMIX KORANG kat ruang yang tertulis "MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI" pada code yang cik anna bagi kat atas tu...ayat masukkan code shoutbox korang kat sini tu korang padam lah lepas dah paste code shoutbox.


lepas dah paste, korang save lah...kat ruang TITLE tu xpayah tulis apa2...


Editing

  1. Tukar warna tab
  2. Kalau nak tukar warna tab perkataan shoutbox boleh amik url colour kat link disini.
 Caranya :
Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak


2. Tukar ketinggian
Cari perkataan top, dan tukar kepada ketinggian yang korang nak. Contoh 10px, 20px,30 px…

3. Tukar saiz
Tinggi : tukar nilai dekat height. Contoh 10px, 20px,30 px…
Lebar : tukar nilai dekat width. Contoh 10px, 20px,30 px…

PASTU SAVE LAH...paham x?hehehe...try la ea... 

7 comments:

nUrUL NaDiA said...

tq ana...

AnNa FaRHaNa said...

same2 kasih...hehehe

Nora Shahaira said...

akak tag awak..
http://aurajarinora.blogspot.com/2011/03/contest-jangan-pandang-camera.html

Anonymous said...

takley tuka kaler la kak anaaa!!tulun2!

MisS NaSiHa said...

hehe..nk try la t..
jom bca sini...
http://itqannajah.blogspot.com/2011/03/pabila-cinta.html

Afiqah Nabilah said...

dah linking.
no.209

puteri airyn said...

TQ..saya ada apply kat blog saya.. :-)