Followers

Saturday, February 12, 2011

TUTORIAL BLOG~ Membuat Header Sendiri(Transparent)

Assalamualaikum...
haiii blogger sekalian..
malam ni cik anna nak berkongsi dengan korang
"HOW TO CREATE YOUR OWN HEADER"
ececeeehhh...ckp org putih plak....

ok,first skali apa yang perlu korang ade adalah
ADOBE PHOTOSHOP..
Software ni korang boleh download di internet @beli di kedai..ngehehe..
tpi,klu download pun just utk trial jelah...30hari..
xpun,gi kdai mntak nak msukkan software photoshop ni...xsilap RM5 kowt kene..

LANGKAH2NYA ADALAH:-


FILE > OPEN dan pilih gambar korang yang cun melecun tu..


ok,lepas dah pilih,gambar korang akan kuar lah seperti gambar di atas...
tu gambar adik cik anna yg cun melecun..


After that, korang RIGHT CLICK DEKAT BACKGROUND mcm gmbar di atas,
kemudian pilih DUPLICATE LAYER.


ia akan kuar kotak seperti di atas yg tertulis BACKGROUND COPY.
korang tekan je OK.


dan korang peratikan akan ade dua jenis BACKGROUND dan BACKGROUND COPY.


kemudian, korang TUTUP SIMBOL MATA kat BACKGROUND tu sprti yg alat panah ats tunjukkan..


 After that, korang pastikan korang CLICK BACKGROUND COPY tu..
ni nak start edit dah ni...


Langkah seterusnye,korang gi kat ERASE TOOL.


and then,korang pun padam la part mane yg korang xnak seperti gambo di atas..
yg kotak merah atas tu adalah FUNCTION2 untuk ERASE TOOLS..
korang leh besarkan Size erase untuk memudahkan pemadaman part2 yg korang xnak.
klu rase xnak,korang leh zoomkan...


lepas dah abis padam,korang akan dpt lihat hasilnya seperti di atas....


gambar tu jugak,korang leh edit untuk TAMBAH SHADOW atau sebagainye
dengan RIGHT CLICK di BACKGROUD COPY and then pilih BLENDING OPTION.


Haa..dia akn kuar seperti di atas..tgk gmbo tu..ade shadow kan?


korang pegi ke FILE>NEW.dan akan kuar kotak seperti di atas.
PENTING DISINI UNTUK KORANG ALERT!!
DI bahagian WIDTH dan HEIGHT tu, korang perlulah ubah mengikut kesesuaian blog korang.
DAN, dibahagian BACKGROUND CONTENT, korang PILIH TRANSPARENT.


pastu,korang akan lihat akan muncul satu kotak yang ada kotak2 kecil.
Korang pergi ke MOVE TOOLS n then DRAG GAMBO korang ke kotak yg baru dibukak tdi.


mesti korang terkejut kan tgk gambo jdi besauuu..
haha...jgn risau...korang leh betulkan kembali sizenye mengikut kesesuaian...
korang pergi ke EDIT>TRANSFORMS>SCALE.
haa..korang edit ler kecik ke besau ke..



okkk...lepas dah betulkan size gambo, kite tgk pulak camne nak letak TEXT.
korang pilih ler TEXT TOOLS..

OK...pastu..korang pun tulis lah ape pun korang nak tulis...
dan kotak yang merah mcm dlm gambo tu,adalah option dimana korang leh ubat suai bentuk 
tulisan dan sebagainya.......

dan sekiranya korang nak tmbah SHADOW,korang ikut mcm STEP ats2 tdi..
Korang gi kat layer TEXT>RIGHT CLICK>BLENDING OPTION.

dah nak siap dah ni...
haa...untuk SAVE,korang pi kat FILE>SAVE FOR WEB..
INGATAN!!
JANGAN PILIH SAVE AS ATAU SAVE..KALAU X, XKAN JADI TRANSPARENT!!


lepas pilih SAVE FOR WEB, korang pilih PNG24 pade kotak biru sperti dlm gmbr di atas
and then click SAVE.

TARAAAA....

Dah jadi la header transparent...so,lepas siap,korang leh la letak kat header blog korang...
senang je kan???xsusah pun sbenarnye..cume kene la rjin research camne cara2 nak buat..
so,cik anna tahu,cik anna kongsikan ngn korang...
pasni lehla buat cantik2,letak bunga2 ke..katun2 ke...heheheehe...

oklah...daa...=D

13 comments:

.: iEyLa :. said...

ermm..bile la nak free ni..
rindu plak nk bukak photoshop..huhu
btw nice tuto dear..

suhaily norddin said...

thanks sebab buat tutorial utk header ni . thanks a lot ok . nanti i try buat . but i dont have adobe photoshop :')

AnNa FaRHaNa said...

ieyla~ cik anna pun dh xde mse free lagi dh...last mlm ni..esok nk blik uum dh..=)

suhaily~ ok dear..u r welcome..try download..tp trial jela 30ari..kat kdi format laptop pun ade slalunye..mybe dlm rm5 kowt..tp bergantung jugak pde kdi tu..adobe vrsion bru or lame..cik anna punye cs2 je..hehe..

Cekodok said...

wah.. terer la... heheehe

♔ alice charlotte ♔ said...

nice post.. ^__^
gud tutor..

♔ alice charlotte ♔ said...

nice post, gud tutor.. ^__^

AnNa FaRHaNa said...

cekodok~ xde terer nye cekodok...masih bnyk kne blaja editing..tp bestttt...try ler cekodok..hhehe..

alice~tq alice..=D

sakura_meicha said...

wah... comey2... nnt leh miza slalu g lik ana mintk tips n tutorial.. :)
hihiihih

FAuZaN said...

peehhh,, dia punta tutorial.. bagus2,,

AnNa FaRHaNa said...

miza~hehehee...apply balik ape yg lecturer aja...hehehe...

fauzan~wahahaha...see the leg laa..=P

Nora Shahaira said...

akak nora ada fotoskap je hahaha..cemana eh..
akak follow ya

si genit said...

npe xjd bl save??

shafa Neyp . said...

dy cakap window cannot open file type of this . camny ny kaq ? dy punye type rar.