Followers

Monday, September 28, 2015

Ikan Bawal Masak Tiga Rasa (Versi ukhtifarhana)


Assalamulaikum..

Hari tu beria-ia je aku kata nak update selalu blog aku ni..tapi hampeh..ke laut..hahaha..Bukan ape, bila aku dah malas nak bukak laptop ni, memang tunggu minggu depannya pulak aku buka balik..almaklum jelah,zaman IT serba canggih ni, orang lebih suka online guna smartphone masing-masing. Tapi aku ni pulak, jenis yang kalau nak menulis panjang-panjang ni aku "prefer" laptop lagi sebab keypad besor sikit kan..Kalau guna smartphone ni, asyik typo je memanjang..

Oklah, berbalik kepada tajuk entry, hari ni tengahari macam biasa tugas aku di dapurlah..apa lagi..So, bukak peti ais ada ikan bawal dua ekor, pikir punya pikir oklah...kita buat IKAN BAWAL MASAK TIGA RASA VERSI HENTAM SAJALAH dari aku..hahaha..

Publish gambaq sikitt...

haa itu dia...ikan bawal tiga rasaku..


Aku buat ni ikut bahan- bahan yang ada kat rumah je..So,kalau korang rase nak ikut boleh ikut..kalau tak kena dengan tekak korang aku tak tahu la salah aku ajor ke atau salah lidah korang tak pandai rasa.ahahaha..(jangan marah k..)

Bahan-bahannye:



- Ikan bawal/ Siakap/ atau apa2 je ikan pun boleh la..tapi lebih sedap ikan bawal atau siakap.
- Kunyit 
-Garam
-2 sudu tepung jagung( aku tak letak)

bahan untuk sos:-
-bawang merah*
-bawang putih*
-cili kering*
-halia*
-2 batang serai (diketuk)
-2 helai daun limau purut( tak letak sebab takde, tapi kalau letak lagi sedappp dan wangi)
- capsicum( potong dadu)
-tomato (dipotong dadu) apa2 je lagi sayuq korang nak letak pun boleh...letak nanas pun sedap,tapi aku takde nanas dalam fridge..ni je yang ada..jadilah nakkk..
- 2sudu sos tomato
- 2sudu sos cili
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap manis
-garam
-1 sudu gula

Bahan-bahan bertanda * ni korang blend.

Cara-caranye:-

Ikan bawal tadi macam biasa lumurkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan.Ketepikan ikan bawal yang dah digoreng.



- Kemudian, tumiskan bahan-bahan yang sudah diblend tadi hinga naik bau dan PECAH MINYAK. WHY aku higlhlight pecah minyak, sebabnye mak aku ajor aku la kan...kalau nak masakan berunsurkan cili kisor ni sedap, kita kene tumis dia sampai pecah minyak..pecah minyak ni bila korang tengok ade minyak dah mcm terapung2 keliling cili kisor tu..camane nak terangkan pun aku tak tau..gugerl jelah tengok kat google image tu..hehehe..lagi lame korang tumis lagi sodappp..macam iklan meggi tu..tak caye nanti beli meggi tgk kat bungkusan die..ade tulis..



- Dah pecah minyak, masukkan serai yang dah diketuk tadi... dan juga daun limau purut jika ada..tumis lagi kejap..lepastu, masukkan air lebih kurang 2 cawan, kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap. Kacau-kacau, kemudian masukkan sayuq capcicum dan tomato tadi atau sayur2 yang korang ada tulah..tunggu sebentar, kemudian perasakan dengan garam dan juga gula secukup rasa. Tutup api dan tuangkan kuah tadi ke atas ikan bawal yang dah digoreng tadi..

Bolehlah dimakan bersama nasi yang sedang panas membara. Tak 2 pinggan memang tak sah la jawabnye..lepas tu jangan komplen berat naik yer..hehehehe...

Sekian,selamat menjamu selera!!!!





1 comment:

uncle gedek said...

ni yg nak paksa aunty maak ni...!haha