Followers

Tuesday, July 27, 2010

Lappy ku sayang....




Assalamualaikumsmua...ape kabo? aku harap korang sume sihat2 dan sentiase gembire dsamping orang2 yang korang sayangi...aku pun alhamdulillah,sihat2 je..cume batuk tak baik2 lagi la...huhuhu...jadi langkah terbaik, sejak 2minggu ni aku dah kurang minum air sejuk...aku lebihkan minum air putih...bagus2,untuk kesihatan..hehe..

aku tak tahu nak cite ape sebenarnye..hehe..LAPTOP@KOMPUTER RIBA..sudah menjadi suatu kemestian pd zaman sekarang ni untuk seseorang tu mempunyai laptop mereka sndiri.Apa SEBABnya? 

Sudah tentulah untuk memudahkan segala kerja..apatah lagi dunia sekarang bukan lagi macam zaman2 dulu,orang buat PAPER WORK dan kerja2 lain dgn menggunakan MESIN TAIP..

zaman la ni,mane la ade lagi orang guna mesin taip kan...mesin taip pun dah jadi bahan pameran..(agaknye la..) Dengan DUNIA TEKNOLOGI yang dari hari ke hari semakin canggih, dari mesin taip ke KOMPUTER(PC) dan la ni KOMPUTER RIBA@LAPTOP..mse mula2 kuar laptop ni,kire orang2 BERDUIT je pakai...orang yang kurang berada tengok aje ler...

Tapi,kini dapat tengok pelbagai jenama laptop yang ada kat pasaran...Macam2 jenama...DELL, ACER, TOSHIBA, LENOVA, COMPAQ, HP n macam2 lagilah...orang ramai pun dah boleh beli dengan HARGA sekitar RM1600-RM2500..ni utk harga laptop student la slalunye...Macam kat UUM la ni, aku dengar satu slogan, "SATU PELAJAR SATU LAPTOP". Tengok, nak bgtahunye disini yang laptop bukan lagi suatu KEHENDAK tetapi KEPERLUAN WAJIB bagi pelajar apatah lagi student yang ambik course2 IT N MULTIMEDIA macam aku ni ha...






Masuk tahun ni, dah hampir 3tahun jugakla laptop aku ni...Aku pakai compaq pentium je..huhuhu...dalam tempoh mase aku pakai laptop ni, so far ok la..cume,time aku diploma dulu,xdela rajin sgt aku nak format2 laptop ni...masuk je UUM ni,adoiii..dah bape kali ntah aku format....habis laptop aku...harap2nye, bertahanlah sampai aku habis blaja ni...Nak beli...huhuhuhu...bnyk ag aku perlu simpan duit aku...Nak diceritakan, sepanjang minggu ni ade DUA PC FAIR bukak kat uum skang ni...3ari bukak kat MALL..5ari plak ade lagi kat DEWAN MAS...huhuhu....




aku pun ape lagi..bershoping ler beli gadget laptop...hehehe..bukan slalu pun aku dapat pi pc fair macam ni...So, disebabkan laptop aku ni dah bergaris2 (calar balar, ganaz siot pakai laptop)..aku pun beli ler jugak skin laptop...n laptop aku dah berubah wajah..macam laptop baru yg berdesign lak aku tgk..MUEHEHEHE.....Beli aku post kat FACEBOOK aku, ade lak yang igt aku beli laptop baru..miahaha...(^_^)

Friday, July 23, 2010

KISAH PEDOMAN- KISAH BENAR BERLAKU DI MAKKAH

Assalamualaikum w.b.t..pada malam ini aku ada sesuatu kisah benar yang telah aku baca di sebuah blog...Aku telah meminta kebenaran empunya blog untuk aku paparkan di sini untuk dijadikan renungan bersama atas kealpaan dan kelalaian diri kita...RENUNGKAN BERSAMA...

Bismillah....Salam from Makkah...pagi pagi nih aku ingin bercerita sesuatu...suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dahulu di sini..KISAH BENAR.....kisah yang boleh kitarenungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini....Kisah yang anda baca ini bukannyer datang dari majalah MASTIKA atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanahperkuburan Sa'araya....Makkah....Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumo 40++ telah meninggal dunia..mereka telah mengusung jenazah beliau untuk di kebumikan Tanah Perkuburan Al-maq alah yakni lebih kurang 2 kilometer dari MasjidilHaram selepas solat zuhur. apa bila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut alangkah terperanjatnyer mereka bila mendapati se EKOR ular yang berwarna HITAM sebesar peha bersisik tebal telah BERADA didalam liang lahat ( dalam kubur tersebut) Subhanallah.keadaan ular tersebut amat mengerunkan..mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanahperkuburan yang lain yakni di Tanah Perkuburan Sa'raya lebihkurang setengah jam memandu dari situ.( 8 kilometer jauhnyer)..pabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut rupa rupanyer ULAR HITAM yang sama jugak telah menunggu jenazah wanita yang ingin di kebumikan di situ.Allah huakbar.... mereka mengambil keputusan untuk memindah kan serta mengangkat ular tersebut dah letak kan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu..( yang peliknyer ULAR HITAM ituh tidak melakukan apa apa bila di sentuh oleh mereka ) , selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu tiba tiba ular HITAM yang di letakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan PANTAS dan MASUK meluru kedalam kubur wanita itu Masyaalah ( sepertimenjunam kedalam swimming pool dari atas - keaadaan sewaktu ular itu masuk kedalam kubur )..dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan dahan pokok yang di patah patahkan dan apabila mereka melihat kedalam kubur wanita tersebut alangkah terperanjatnnyer kerana ULAR HITAM itu sedang MEMBELIT jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu..subhanalah...ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut PENGSAN melihat kejadian itu...selepas di selidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi , rupa rupa nyer sewaktu hayat wanita tersebut SUKA melewat lewat kan SOLAT nyer...
Kepada teman teman blog ku yang disayangi serta my silent reader, marilah kita amik iktibar dan pedoman dari kejadian ini..semoga allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu dari ganguan syaitan dan iblis....insyalah..hanya sekadar bercerita kisah pengalaman ku disini..syukran..wasalam..

Masyaallah...melewatkan solat sudah begitu azabnya,apatah lagi meninggalkan solat...Ya ALLAH,Kau ampunkanlah hambaMu ini...Tunjukkan aku ke jalan diredhaiMu..amin..silalah click ke laman sahabat ini...semoga Allah memberkati perjalanannya dalam menyebarkan dakwah..http://manzlie-makkah.blogspot.com

Wednesday, July 21, 2010

BARAKALLAH- MAHER ZAIN

Assalamualaikum w.b.t..kaifa haluka/ki?ana biqhair..alhamdulillah..syukur ke hadrat Allah s.w.t. aku masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumiMu Tuhan..kesibukan yang melanda tidak mengizinkan aku untuk selalu menulis coretan di lamanku ini..alhamdulillah,aku amat bersyukur kerana setakat ini,aku dapat menerima segala yang diajari pensyarah...dan pensyarah2 semuanya baik2..aku berharap,semester ini aku dapat meningkatkan lagi prestasiku..
Terlanjur aku menulis ini, ingin skali aku mengucapkan kepada semua sahabat2 ku yang sudah pun mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta...ada juga yang sudah dan bakal mendapat buah hati penyeri keluarga..alhamdulillah..aku doakan semoga anak2 kalian menjadi insan yang soleh dan solehah..mohon maaf atas ketidakhadiranku pada majlis persandingan kalian..dengan itu kucoretkan lagu pengantin ini buat kalian..semoga terhibur..


We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

Baraka Allah (4X)
Baraka Allah hu lakum walana(2X)
Allah..Barikh lahuma
Allah..Adim hubba huma
Allah..Solli wassallim 'ala rasulillah..
Allah..tub 'alaina
Allah..ir dha 'anna
Allah..ih dhi qhitona
'Ala sunnat nabina..
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma...

Sunday, July 11, 2010

KEDATANGAN SEMESTER BARU...

Assalamualaikum sume...Alhamdulillah,aku sudah kembali semula ke UUM untuk meneruskan perjuanganku menuntut ilmu..Aku sangat2 bersyukur kerana keputusan peperiksaan aku agak baik walaupun tidaklah dalam senarai dekan..aku sendiri pun tak dapat agak yang aku akan dapat keputusan seperti itu...Sekarang ni aku sudah melangkah ke semester kedua...semester ini aku berazam untuk lebih mengulangkaji pelajaran..aku ini bukanlah di dalam kelompok mereka2 yang cepat menangkap sesuatu yang baru dipelajari..namun,tiada manusia itu tiada yang dilahirkan untuk menjadi bodoh..ianya terpulang kepada azam dan kesungguhan menuntut ilmu...hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih...

untuk semester ini, aku berharap yang aku dapat meningkatkan prestasi aku baik di dalam segenap aspek kehidupan aku di uum ni...satu yang mengembirakan aku,bilik segala perabot bilik ditukar...macamtu juga dengan asrama yang lain..alhamdulillah,aku amat selesa dengan keadaan bilikku sekarang...dan terima kasih juga aku ucapkan kepada pihak uum...di kala ini,fikiran aku terbayangkan kedua orang tuaku yang amat aku rindui..terima kasih abah dan mak yang telah menghantar aku kembali ke uum ini..terpaksa mereka mengambil cuti hanya untuk menghantar aku.Setelah aku tiba disini pada rabu tadi, ibuku telah memberitahu aku yang abah telah ditukarkan ke sekolah yang baru..dan sekolah yang masih baru..sangat dekat dengan rumahku..Alhamdulillah..tahniah abah...semoge abah sentiase dirahmati dan dipermudahkan segala urusan oleh ALLAH..begitu juga dengan ibuku...

cukuplah setakat itu dahulu dapat aku coretkan..sehingga bertemu di lain ketika..wassalam..

Thursday, July 1, 2010

DEMAM BOLA Piala Dunia 2010..wewe..

Assalamualaikum,salam ceria salam ukhwah fillah..guano demo di umoh?sihat2 blako?kawe hrp, demo sihat la yer..ari ni kawe nok kecek sikit psl piala dunio hok dok jale lo ni..sebule ni meme deme bola blako la sek2 kaki bola tu..dan kaki2 bola ni meme kito tahu benar la dimonopoli oleh ore2 laki..ore pue pun nengok jugok..mace kawe..kawe pun ado jugok laye bola..tp,xdopla smpa mimpi pun bola..hehe..

haiii lah...maso2 lagu ni la start pkul 7stgh male smpa la 4stgh pgi esoknyo,xdok change la mok2,anok2 daro hok kaki drama tu nok natap muko hero2 n pelakon2 kesayange demo...doh,nak wat gano dok..huhu..ckp pasal bola ni, kawe minat ko team portugal..ape taknye...ade si ronaldo tu..hehe..tp,apakan daya hasrat mereka nok rampas balik piala dop kesmpaian la nmpak gayenye selepas kalah di peringkat suku akhir smsa mlawan sepanyol..aloh, se kosong jah pun...huhu...

tp,hok aku paling tabik spring la kat team dari ASIA..JEPUN..perghh, demo ingat JEPUN dop hebat ko?walaupun kaloh jugok ngn PARAGUAY dengan sepakan penalti, tapi itu dh ckup membuktikan yg demo meme hebat n tidak mudoh utk dikalahkan..nok kate kecewa,meme la ke..sie aku nengok demo..nangih demo dop dpt ke pringkt strusnye...sero kawe plok nok jerit..huhu..abah kawe ado oyak ke kawe,dulu jepun ni xdopla hebat mno..kironyo,malaysia la hebat ag...tp tu dulu...loni, haa...piala dunia pun demo msuk doh..

sbnrnyo,aku nok cite ni psl sedikit rse terkilan di hati aku mse aku balik ke teluk intan ari tu...ate,kome msti penah dengor n tahu kan menara condong teluk intan tu? tahu x?xtahu meh aku tunjuk gmbo..



haa..ni la menara condong..smbung cite balik..berdekatan dengan kawasan tu ade tempat lapang yang dijadikan sebagai mempromosikan n temapt tonton piala dunia melalui skrin layar yg besar tu..ape yang membuatkan aku geram,ade ke patut bendera2 negara piala dunia tu dipamerkan n digantung keliling menara condong tu..mcm dililit2 lak..aku paham la demam bola,tapi janganla smpai mcmtu skali..menara tu kan sebgai satu monumen negara kita..haishhh...ntahla,mungkin bagi org lain ianya suatu yg xde ape2 pun..ni pun atas pndangan aku sebagai rakyat malaysia yang mencintai warisan sejarah negara..ecewaahh..(tapi mmg aku maksudkan..lahir dri hati aku)...aku mintak maaf lah kalau ade yang kurang setuju dengan pandangan aku yg mungkin pada pandangan mata orang lain sebagai suatu yang remeh temeh..tapi TIDAK bagi aku..

hmm..tepuk dada tanye selera..erm,smpai sini dulu lah..bercampur pulak dialek aku malam ni..hehe..bukan ape..rindu pulak dengan negeri tempat aku blajo diploma dulu..kelantan....=)

SELAMAT MALAM..

DI BATAS MASA~ DATO SITI NURHALIZA

Setiba kita di batas masa
Nobat nafiri tiada bernada
Sehelai daun kering berayunan layu
Menanti saat di bawa bayu

Langit mendung hujan pun gerimis
Sayup terdengar sendu dan tangis
Bertitian bisikan kalimah nan suci
Berdoa mudahkan perjalanan
Terakhir ini

Berat mata memandang
Berat lagi tanggungan
Bebanan perasaan
Kendati pun sejarah
Dosa pahala pastikan di kira

Bagai terasa keresahan di jiwamu
Bagai terdengar suara meruntum kalbu
Tiada walau sesaga di bawa pergi
Tak berharga puja dan puji

Kala jantungmu bagai laut bergelombang
Lemah cengkaman jejarimu di genggaman
Betapa sukar untuk kita menerima
Tiba detik pasti terpisah
Di batas masa

Lagu yang mendayu2...lirik yang penuh nilai dan makna..mana nak cari karok lagu ni ea..hehe..