Wednesday, August 25, 2010

MARHABAN YA RAMADHAN...

Assalamualaikum w.b.t...salam ukhwah buat semua...alhamdulillah..sudah masuk hari ke-15 Ramadhan kita berpuasa...Cepat sungguh masa berlalu...baru hari ini aku berkesempatan menjengah sebentar ke laman ku ini...syukran pada yg sudi singgah..


Pada malam ini,ingin aku kongsikan dengan kalian HIKMAH BERPUASA..Banyak sebenarnya hikmah yang boleh kita perolehi daripada berpuasa...Apabila berpuasa, kita dapat mencegah mata kita untuk tidak melihat segala sesuatu yang diharamkan oleh syari'at Islam atau melihat sesuatu yang dapat melupakan kita untuk ingat dan berzikir kepada Allah.Berpuasa juga dapat melatih kita agar selalu menjaga lisan/mulut agar tidak berbicara bohong, membicarakan aib orang lain atau mengadu domba. Kita seharusnya mengelakkan diri kita daripada menceritakan keburukan orang lain.Selain itu, kita juga seharusnya menjaga telinga kita daripada mendengar segala sesuatu yang diharamkan oleh syari'at islam. Kita dituntut agar sebahagian anggota tubuh badan kita agar tidak melakukan perbuatan haram. Saat perut kita berpuasa,tangan dan kaki kita juga turut ikut berpuasa dengan tidak melakukan perbuatan haram dan melangkahkan kaki kita ke arah tempat yang diharamkan. Sebagai seorang hamba Allah, kita dilatih agar tidak berlebihan dalam urusan makan dan minum sekalipun yang kita makan dan minum itu adalah merupakan makanan dan minuman yang halal dan didapatkan dengan cara yang halal. Dengan berpuasa,setiap kali kita selesai berbuka puasa,maka dalam hati kita perlu dibiasakan punya perasaan khuatir/gundah antara takut dan harapan. Kerana kita tidak tahu apakah puasa kita dapat diterima Allah dan termasuk dalam golongan AL-MUKORROBIN yakni  orang-orang yang dekat dengan Allah atau sebaliknya iaitu puasa yang kita laksanakan tidak diterima oleh Allah sehingga kita tergolong dalam kalangan golongan AL-MUTAKOWWITIN yakni orang-orang yang mendapat murka-Nya. 

Semoga sedikit info ini dapatlah kita memuhasahkan diri kita dengan segala yang kita lakukan pada hari ini. Wallahualam..

No comments: