Followers

Saturday, August 27, 2011

JOM TENGOK VIDEO NI


Assalamualaikum..

tak ade apa nak kata..nak ajak korang tengok video ni je..

sat2...aku nak gelak sat...

hahahahahahahhahahahahahahahahaa...

ok..sila tengok....


hehehehe...sedap jugak suaranya..hehehehe..

haaa..korang hado ko suara macam dia?hahaha
aku jadik perempuan pun tak boleh buat suara macam laki..
dan korang lelaki pun tak boleh nak buat suara macam perempuan..

pondan??hahahaha....ni pondan special case kot..

Friday, August 26, 2011

KELUH KESAH RAYA DI FACEBOOK

Assalamualaikum...


Banyak betul aku tengok manusia2 kat facebook post dengan wall masing2 pasal nak balik kampung dan raya...hehehe...


Petikan wall kawan2 facebook aku:-

Atikah Abu Bakar ~ fuhh!! kepenatan berbelanje barang utk raya....~~


Eeyka Eryka~ dah start packing brang..lik sowg tp nk pnuh bonet kete..fuh~


Syukur Nadiy~ selamat pulang ke desa kepad yg brcuti n selamat brkerj kpda yg x brcuti. Selamat pulang n selamat kmbli.


Husna Adnan~ Tiba-tiba rasa sayu melihat rakan-rakan pulang beraya ke kampung masing-masing. :') Semoga kalian semua selamat pergi dan pulang! ♥


Seharum KasturiLambatnyer nak balik!!!


Que Azrani Azhar~ esok blik kmpong.. huhu..balik kampong... hohohohoho...blik kmpong... hati girang.... hahaha




Petikan wall artis2 plak:-

Azwan Fareast (kumpulan nasyid far-east)~ Salam I'dul Fitri buat semua kwn2... mlm ni da nk balik kampung da... minta doa kwn2 semua supaya perjalanan kami lancar dan selamat yer... CAMAT AYI AYE... MAAP JAHER BATEN.. (^_*)

Hafiz Hamidun~ Bersedia untuk terima sms bertalu2, bbm menderu2, fb tag beribu2, tweet2 sempena hari raya ini. Social media style.

*pinjam jap yer gambo ni kartunis ubi..hehe..*


hehehehehe..suke plak aku baca wall post kome...menyemarakkan lagi suasana nak raya yang makin dekat ni...

Tapi..raya2 jugak...ramadan masih belum berakhir...sementara masih ada baki bulan mulia ni, rebut peluang yang ada..ramadan akan datang belum tentu kita masih dapat peluang kan?

kepada yang nak balik kampung..hati2 di jalan raya...please jangan cuai..biar lambat asal selamat sampai...ingatlah orang2 tersayang..begitu jugak orang lain yg turut nak balik kampung..jangan kerana kecuaian anda,orang lain menjadi mangsa...

SELAMAT BERPUASA DAN MINAL 'AIDIL WAL FAIZIN...^_^




Thursday, August 25, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY # 1



Assalamualaikum..


Kita gembira...
Syawal kian menjelma...

Tapi...

kita lupa...
Ramadan kian meninggalkan kita....

Kita sibuk dengan Kamdar..
Kita tinggalkan malam lailalatulQadar...

Ya....

memang kita tak sabar menunggu lebaran
tapi...
kita tidak pula bersedih berlalunya Ramadan....

Adakah kita masih berpeluang?
merebut kembali apa yang kita biarkan??

Adakah kita masih diberi kesempatan pada Ramadan akan datang??
Hanya Dia yang Maha Mengetahui...

dan...

jika bukan lagi ada peluang itu..
yang tinggal hanyalah
SESALAN...




Wednesday, August 24, 2011

WORDLESS WEDNESDAY




Assalamualaikum...


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....^_^























Salahkah bertudung berbelit2??



Assalamualaikum..Selamat malam..

Entry kali ni berkenan plak aku nak membahaskan tentang pemakaian tudung yang menjadi trend masa kini..Tudung yang macamane?alaa..tudung belit2..ataupun dalam bahasa senang selendang panjang yang macam2 kaler tu...fesyennya plak macam2...pashmina, ala2 HANA TAJIMA dan ade lagilah yang aku pun tak tau apa jenisnya...haa..macam gambor bawah ni ha...


Sebenarnye, aku terbace satu statement sorang mamat ni..dia cakap kebanyakan lelaki kurang gemar melihat aweks2 memakai tudung belit2 tu..katanya pakai tudung bawal lagi nampak cantik....aku bace jugak komen kawan2 dia...semuanya cakap perkara sama...tak suka perempuan pakai tudung belit2,serabut dan blablablabla.....

Aku taknak la jawab soalan dia tu kat komen kan...nanti panjang berjela plak aku tulis..so,aku tulislah kat sini..ade jugak benda aku nak update kan..haha...Kalau saudara terbaca entry ni, ini jawapan/pandangan ceq noo...

Actually, aku ada jugak pakai tudung belit2 ni...biase la kan..nama lagi orang perempuan..confirm2 tengok orang pakai, terbit jugak keinginan nak mencuba..lagi2 tengok orang pakai cantik je kan...so,aku pakai la..for me,not bad la pakai tudung belit2 ni..terasa diri cantik plak bila pakai tudung macamtu sekali sekala..hahaha..lagipun murah..rm10 pun dah boleh dapat...

but...one thing yang aku tak suka, this shawl agak susah untuk DILABUHKAN MENUTUPI bahagian dada..bukan aku kata tak boleh langsung dilabuhkan...boleh, tapi kena pandai la pusing2 dan betulkan supaya  labuh...dan..yang tu yang mengambil masa aku untuk pakai tudung je..hahaha...so, aku pun dah tak pakai shawl2 ni...lagipun, mak aku cakap bila dia tengok budak lain pakai,macam pakai kain selimut..malas je rupenye nak betulkan tudung...hahaha..aku tau tu fesyen ape..Aku taknak cakap kat sini..nanti orang marah plak..sebab ada ramai peminat fesyen tudung tu...korang observation la sendirik..haha..

maybe ada shawl yang besar sikit..tapi susah gak la nak jumpa..(aku la..orang lain mungkin jumpa kot)....Pada aku, bergantung pada individu tu sendiri la...nak berfesyen,nak pakai tudung belit camane pun ikut suka la..belitlah nak belit camane pun...just pastikanlah yang tudung korang pakai tu TIDAK JARANG, MENUTUPI YANG SEPATUTNYA DITUTUP...

dan berbalik kepada saudara tu..kalau pakai tudung bawal pun, adajugak yang tak pakai betul2...selempang je tudung bawal tu sama jugak la dengan shawl....aku tak belahkan mana2..nak kata aku bela kaum aku pun tak jugak..sebab bagi aku, fesyen tudung ni sesetengahnya hanya MENUTUP RAMBUT SEMATA2,BUKAN MENUTUP YANG SEPATUTNYA DITUTUP...pakai tudung,tapi baju ketat..seluar plak macam sarung nangka pun tak guna jugak bertudung pun...dan aku tak jugak kata BERFESYEN tu tak boleh....sebab aku pun suka jugak berfesyen..cuma, perlulah bersesuaian dan SOPAN DIPANDANG...

ok?faham anak2?...bagus...sekian untuk malam ni....tata..^_^

ANDA LEBIH TAHU APA YANG TERBAIK UNTUK ANDA PAKAI DAN TERBAIK UNTUK DIPANDANG OLEH ORANG DI SEKELILING ANDA..

Sunday, August 21, 2011

AKU DI BUMI KL..



Assalamualaikum..selamat malam warga kl..

warga kl? haa la..sebab aku ada kat kl sekarang ni...aku bukanlah warga kl pun...aku hanya manusia persinggahan di bumi kl ni je....Ada meeting...bukan aku yang meeting...mak aku yang meeting..Aku peneman setia mak aku je...

boleh dikira berape kali je aku datang kl ni..Turun kat puduraya tadi mak oiiii...kalau aku sorang2 tadi... sah2 dah aku sesat...So, kami pun naiklah teksi gi ke hotel Quality...senang sebab mak aku meeting dekat bangunan Mara..depan hotel ni je..

Sekali lagi aku terkedu..mak oiii..pakcik teksi tu drive teksi dia...berape kali hampir2 nak langgar orang yang tengah jalan kaki lintas jalan....mengucap berapa kali aku...pakcik2...sabo2lah bawak teksi...langgar orang naya satu hal...kuss semangat....

sampai hotel, dalam pkul 5lebih macamtu..dapat tingkat 12...aku pun agak teruja jugaklah dengar receptionist tu bagitau tingkat 12 kan...sampai bilik,yang aku tuju dulu tingkap...apo laaeeii...ngadap rail monorel,ngadap swimming pool dan bangunan apa ntah...tak cantik langsung pemandangan...ingatkan dapatla tengok menara kl ke...

Lepas solat,mandi sume aku pun turunlah keluar nak gi cari makan berbuka puasa...Masuklah satu Bistro cafe ape ntah...banyak gakla lauknye...cadangnya nak makan kat situ je..tapi apakan daya meja sume meja orang dah tempah..so, aku ngan mak just makanlah bungkus kat bilik..harga makanan biasela...harga kl...sorang makan RM9...milo ais RM2..huahuahuahuahua..milo ais pun RM2 kalau aku mintak air buah lagilah mahal...

Sebelum balik hotel,sempat jugak jalan2 tengok baju kurung kat bangunan mara tu...ermm..harga boleh tahanlah...mak aku cakap nak belikan aku sepasang..tapi esok jelah..dah tak sempat pun nak belek2..

ermm..point yang aku dapat simpulkan...duduk kl....kalau rasa diri memang cukup2 makan, jangan nak eksyen konon banyak duit...bak kata orang, kalau berbelanja,ukurlah baju dibadan sendiri...hehe...

satu lagi,duduk di bandar2 besar macam kl ni perlu kuat iman...kuatkan diri untuk jauhkan diri dari perkara2 tak elok..bukanlah aku kata tempat lain takde maksiat...cuma hidup di kota perlu punya pendirian tetap..kalau silap langkah, diri tergadai maruah...silap percaturan hidup...hidup terumbang ambing...

Dalam fikiran aku sekarang, kalau diberi pilihan...kl mungkin bukan my first choice utk aku cari kerja nanti..Tapi,rezeki sumenye diaturkanNya...Cuma aku harap, kalau memang rezeki aku kerja ada di kl, aku harap segalanya dipermudahkanNya dan aku dapat harungi segala dugaan dan cabaran dengan tabah...Aminn...

esok nak balik dah...kesian abah aku bukak puasa sorang2 je hari ni...huhuhu....

"UJAN EMAS DI NEGERI ORANG...HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI..LEBIH BAIK DI  NEGERI SENDIRI....I LOVE MY HOMETOWN...I LOVE PERAK..."


Friday, August 19, 2011

di penghujung Ramadan..




Assalamualaikum...salam jumaat buat kalian..kaum2 adam dipersilakan untuk ke masjid menunaikan tanggungjawab anda...jangan puasa je..tapi solat tidak...tak ada guna anda berpuasa..

sedar tak sedar kita sudah berada dalam 19Ramadan..sekejap sungguh masa berlalu...dah nak dekat habis puasa...dan kita pun dah nak berada dalam 10malam terakhir...

pada 10malam terakhirlah umat islam digalakkan berlumba2 untuk mengejar seberapa banyak pahala..malam2 terakhir yang akan adanya malam lailatulqadar...turunnya semua malaikat ke bumi dengan perintah Allah memasuki rumah2 orang yang sentiasa bersujud menghadap Allah Yang Satu...

Malam yang penuh ketenangan..malam di mana semua isi langit turut sama menyembah pada Yang Maha Esa...Subhanallah..Maha Suci Allah...

*tq mr.google

Dalam kita sedang sibuk membuat persiapan raya jangan dilupa rohani kita...memperbanyakkan amal ibadat..ada orang yang berpuasa..tapi tidak solat...ada orang yang berpuasa,solat tetapi tidak menunaikan solat sunat terawikh..sungguhpun hanya sunat, tetapi bagi aku rugilah kita sekiranya kita tidak menunaikannya dan merebut peluang yang hanya ada pada bulan Ramadan ini..

Ada juga manusia yang berpuasa,solat, tetapi tidak menjaga lisannya..iaitu percakapannya dengan orang2 sekeliling..mengumpat,mencaci..yang paling ketara yang aku lihat di facebook dengan post wall dengan keluhan masing2..mengeluarkan ayat2 yang tidak elok..Apa yang kita tulis itu sebenarnya melambangkan keperibadian kita...hurmmm...semoga mereka cepat2 sedar..amin...

Alhamdulillah...Ramadan kali ini aku rasa sangat tenang dan tidak langsung rasa dahaga malahan lapar..dan Ramadan kali ini jugaklah aku dapat berpuasa,berbuka, bersahur dengan keluarga..dan berpeluang masak untuk mak abah aku walaupun hanya masakan yang mudah dan ringkas..terima kasih Ya Allah...

so, apa kata untuk 10malam terakhir kita perbanyakkan amalan kita dari kita hanya menghadap facebook dan blog..bukan tidak boleh nak menghadap langsung..boleh..aku pun bukak jugak..tapi aku kurangkan aktiviti ni untuk beri peluang pada rohani aku sendiri...aku rasa tak rugi apa2 kalau kita tinggalkan kejap dan beri peluang pada diri untuk rebut pahala dengan melakukan amal ibadat...Jadi 

TEPUK DADA TANYA IMAN ANDA...

bukan nak mengajar..tapi mengingat..yang baik datangnya dari Allah...yang buruk datangnya dari dalam diri aku sendiri..wallahualam...




Tuesday, August 16, 2011

10TANDA WANITA CEMBURU



Assalamualaikum....selamat tengahari..

Wahai lelaki!!korang ada kekasih cemburu??perhubungan baru bermula dan tak tahu lagi tahap cemburunya??hahahaha...check this out...

*gambar ehsan abang google*


Umumnya cemburu selalu dikaitkan dengan wanita kerana dikatakan sukar mengawal emosi.Tetapi bagi aku, lelaki juga tidak terkecuali daripada perasaan cemburu kerana perasaan cemburu ni memang wujud dalam diri setiap manusia. Kali ni aku sediakan 10semakan untuk kaum lelaki tanda-tanda yang kekasih kesayangan korang tu  seorang yang terlalu kuat cemburu!!!!

Si dia selalu bertanya kepada korang "adakah dia seorang yang cantik".Beware!! soalan yang diajukan kepada korang itu besar kemungkinan bukan sekadar soalan tetapi jawapan yang korang berikan mungkin akan memerangkap diri korang jugak.Jawapan korang, jika Ya dia pasti tidak percaya dan jika jawapan lain yang korang berikan, dia menyangka yang korang mempunyai kekasih lain.

Si dia sangat cemburu dengan keluarga korang. Kata-katanya selalunya agak memedihkan..sebagai contoh.."awak ni asyik lebihkan keluarga awak daripada saya.."nahhh...nampak sangat yang si dia cemburu walaupun belum lagi berkahwin.

Si dia sering menanyakan siapakah nama pekerja perempuan di tempat kerja korang. Kalau boleh, semua pekerja sepejabat korang semuanya dia mahu tahu dari nama sehinggalah status rakan sejawat korang itu.

SI dia akan marah2 sekiranya korang memuji-muji artis wanita pujaan korang.Mungkin korang ikhlas memuji artis yang korang sukai, tetapi si dia langsung tidak boleh menerima pujian itu.

Si dia tidak suka korang pergi kemana-mana tanpa dirinya. Kalau boleh,kemana saja korang pergi, dia nak ikut dan WAJIB pulak membawanya bersama....masalah2...

Bila korang keluar dengan kawan2 lelaki, si dia akan bertelefon tak sudah2 bertanyakan bila korang nak balik, kenapa sembang lama sangat, pergi mana dan ada perempuan lain atau tidak selain dari kawan2 lelaki korang.

Si dia tidak boleh menerima yang korang ada kawan perempuan yang rapat dengan korang...walaupun hanya sekadar kawan biasa..dan korang mengenali kawan korang tu lebih dahulu daripada korang mengenali si dia, si dia tetap tidak dapat menerima..ni lagi masalah..

Si dia akan menghubungi korang setiap dua jam sekali hanya untuk bercakap I LOVE YOU. Sebenarnya si dia bukannya nak ucapkan selalu sangat pun, tapi si dia nak tahu korang ada di mana dan dengan dengan siapa...masalah2...

Mempunyai perasaan cemburu ni sebenarnya baik dan penting jugak dalam sesuatu perhubungan. Bagi aku ianya dapat beri motivasi antara aku dan dia dalam mempertahankan perhubungan. Prasangka pun salah satu sifat cemburu jugak. Tapi perlulah cemburu tu bertempat..umpama menjaga hati dua belah pihak supaya tidak sama2 terluka..Tapi janganlah sampai cemburu yang keterlaluan sampaikan nak buat kerja lain pun tak boleh..buat yang tu tak kena..buat yang ni tak kena...

so, if korang ada kekasih yang kuat cemburu, harap korang pandailah kawal dan cuba slow talk elok2 dengan kekasih korang tu..alaa..lagipun cemburu ni suatu perasaan yang boleh diubati..yang penting.....

 UBAH SIKAP DAN JANGAN CEPAT BURUK SANGKA!!!

DOWNLOAD PHOTOSHOP CS5 PORTABLE

Assalamualaikum...selamat malam...

malam ni aku bermurah hati nak kongsikan dengan korang yang belum ada lagi adobe photoshop tetapi tak tahu nak download dimana...seperti yang korang sedia maklum,kebanyakan photoshop yang ada di internet adalah untuk version trial untuk 30hari sahaja..dan nak cari yang free pun memanglah susah...jadi aku kongsikan dengan korang PHOTOSHOP CS5 PORTABLE yang mana korang tak perlu install ke dalam pc atau laptop korang..

ape yang korang perlu buat dulu adalah...sudah semestinya download dulu....nak download sila click



Sudah download?

ok..cs5 yang korang download tu dalam bentuk winRaR kan?yang bentuk buku...click saje...dan korang akan dapat macamni...






















korang click folder adobe photoshop tu...dan akan keluar segala mak nenek dalam folder adobe photoshop yang korang click tadi...and then cari perkataan photoshop.exe dan click situ..


dan akan keluar satu box extract file yang korang click td...tunggu ler sampai dia abih extract...








































lepas dah extract tu...akan keluar Adobe white rabbit....dan tunggu ler sampai photoshop korang tu kuar...
















































































taraaaaaaa....dah bolehla bersuka ria mengedit apa je gambo yang korang nak....setiap kali korang nak guna photoshop ni,korang kene ikutlah langkah2 yang aku dah tunjukkan kat atas ni...dah nama pun portable kan..mane la ade install2...hehehehe....


SELAMAT BERPHOTOSHOP AKU UCAPKAN...tatata....^_^

kalau tak faham bagitahu yer...aku cube sedaya ku tahu...if nak share,sangat2 dialukan..tapi sila link kan ke blog aku ni yer..hehehehhe...

Monday, August 15, 2011

Heart to Heart:Jom Masuk Bloglist Sha My Heart



Assalamualaikum..selamat malam...alhamdulillah.perut dah kenyang,sementara tunggu isyak, aku berhajat nak join satu Bloglist yang dianjurkan oleh kakakku Sha My Heart...lambat tahu plak aku..sebenarnya aku tak boleh nak online sangat memandangkan siput sedut broadband yang sangat lembap..nasib baik ada adik pendamba mawar sudi tag nama aku..so,aku pun tahu la Bloglist anjuran kak sha ni...

So,aku harap dengan join bloglist ni, ramai yang sudi jengah blog aku yang takdelah seberapa sangat dan sudi baca dan komen entry aku bukan sekadar follow and please follow me back...hehe..jangan marah2..bulan puasa tak baik marah..senyum...ok,cantik kamu senyum...^_^

do you want to join?jom2...tak susah pun syarat2nya...macam biase..korang perlu follow blog http://sha-myheart.blogspot.com/

kedua, sila letakkan banner kak sha di entry korang...

AIDILFITRI:Alaa..chill lah..barulah "MODEN"



Assalamualaikum...selamat tengahari..sudah 15Ramadan...Alhamdulillah,aku still boleh berpuasa...hehehehe...
Hari ni aku nak mengajak korang untuk berfikir beberapa perkara yang mungkin akan dimodenkan oleh masyarakat kita tentang hari raya satu hari nanti...

Segala makanan tradisi kita macam rendang, ketupat,dodol,lemang yang sekarang ni proses membuatnya adalah secara tradisional, akan berubah satu hari nanti.Adakah makanan tradisi ini mungkin akan digantikan dalam bentuk yang lebih moden atau segera?itupun zaman la ni kita dah boleh jumpa kat kedai ketupat segera jenama Nona tak silap aku...

rendang pun sekarang ni dah ada dalam bentuk segera..agaknye zaman akan datang,lemang dengan dodol plak...Raya sekali setahun je cik kak, makcik2, cik abang oiii...apala salahnya kita masak je rendang sendiri...barulah sedap...benda segera2 ni bukan elok pun...macam maggie jugaklah...asyik terlalu selalu segera makan makanan segera,..kita pun akan segera pergi...

Mungkinkah satu hari nanti, kita takkan lagi menziarah sanak saudara dan sahabat handai lagi??Yelah kan..teknologi sekarang pun dah makin canggih...semuanya di hujung jari je..nak tengok orang jauh pun boleh pakai webcam bagai...siap boleh sembang2 lagi..

alah..budak2 zaman sekarang ni pun dah malas nak ikut mak ayah pergi ziarah saudara mara...asyik duk mengadap rancangan raya 24jam...jadi tak hairanlah bila budak2 ni dah ada anak2 nanti...anak2 diorang dah langsung tak pergi ziarah2 lagi dah..apatah lagi balik kampung beraya dengan mak ayah.....guna webcam je say selamat hari raya...

ade sesetengah orang plak, bila raya gi jenjalan makan angin kat tempat lain...why mase raya baru nak pergi makan angin??budaya ziarah2 ni orang dah pandang remeh je dah...

Duit raya plak, setakat ni takde plak aku dengar yang bank-in duit raya...mungkin satu hari nanti ada gak kot...kita tunggu dan lihat...

"di hari raya..terkenang daku kepada si dia..kampungku indah nun jauh di sana...ayah serta bondaku..."pergghhh..lagu2 raya nostalgia memang memberi kesan yang mendalam bila tiba raya...

tapi,apakan daya, lagu2 raya sekarang sudah tak memberikan aku 'impak maksima' untuk aku dengar berulang kali..dengan dirapkan,ditechnokan,diacapellakan lagu2 raya ni sesuka sesuki hati...hilang feel raya aku...maaflah yer penge"rap" malaysia...

i dont like korang ubah2 lagu raya dulu...tak sedap..dengar tak?tak sedap...

Mungkinkah satu hari nanti baju kurung, baju melayu bukan lagi menjadi keutamaan di hari raya??apatah lagi di hari raya pertama...zaman la ni pun, dah ada fesyen baju raya skirt...

lagi2 dalam majalah yang tunjuk gambar model2..kunun2nya baju kasual raya la...hampehh..errkkk...nak gi ziarah orang takkan nak pakai skirt cik kak oiii...berpada2lah jugak no...


Sunday, August 14, 2011

KAULAH KEKASIH BARUKU..

Assalamualaikum...

aku dah ada kekasih baru...buah hati pengarang jantungku yang ku belai2 manja...ku bawa tidur bersamaku....akan ku peluk2..akan ku cium2mu...oh kekasihku...






























































































ni la kekasih baru saya...DSLR D5100 NIKON...I LOVE  YOU DARLING...hehehehe...

SAYA BERHARAP SAYA DAPAT A++ DALAM SUBJEK FOTOGRAFI SEMESTER DEPAN...TOLONG DOAKAN UNTUK AKU TAU!!!!

Saturday, August 13, 2011

DENGAR SINI OPAH NAK PESAN...




Assalamualaikum..selamat petang..korang dah beli juadah berbuka?atau memasak di rumah?hari ni kan sabtu..better masak di rumah je lagi bagus..beli luar pun tak elok selalu2 sangat...

kalau yang bujang2 tu tak hairanlah kan beli kat bazar..ape yang penting,pastikan korang memilih gerai yang menjual makanan yang bersih,tak dihurung lalat,dan belilah ala kadar sudah..jangan diikutkan sangat NAFSU MAKAN tu...last2 tak habis,buang dalam tong sampah..menangis makanan tu...

Makan ikut ala kadar yang perut korang mampu nak tampung...jangan disumbat sumbat macam dah 2tahun tak makan..nanti malam dah tak larat,senak perut..akhirnya tak terawikh..pahala pun tak dapat...rugilah kita tak kejar pahala tu kan...kalau tak larat nak ke masjid,buat di rumah pun tak apa..walaupun pahala jemaah lebih banyak...buat sorang2 pun tetap dapat pahala..sekurang2nya kita buat jugak....dengar yer cu..

cukuplah opah membebel di sini..hehehe...opah plak..bila plak aku ade cucu..atuknye pun tak ade lagi..teringat opah aku sebenarnye..rindu2 aduh sayang merindu...hehe...oklah..

SELAMAT BERBUKA PUASA...^_^

pss..ari ni lauk kari kepala ikan,sambal sotong..nala punya sedap...hahahaha...


Friday, August 12, 2011

FOLLOWERS:TERIMA KASIH DAUN KELADI...

Assalamualaikum..selamat malam...

entry berkenaan followers...sejuta penghargaan aku ucapkan buat followers blog syurgacinta aka mawar berudu..ehh..silap..berduri yang ke-500..syukran ya adik sebab sudi menjengahkan diri dan menekan button follower yang tersedia ada...

sila2lah terjah blog adik ni....aku pun xtau adik ke kakak..tapi aku rasa aku kakak kot...hehe..

dan tak lupa jugak kepada pendambamawar yang jadi follower aku yang ke 400 ari tu...hahaha..sory dik oii..akak baru buat entry ni...hampir terlupa plak...jangan nyorok belakang pintu dahla no..hahaha...:p

ni blog pendamba mawar..so,kepada gadis2 blogger,jom semakkan diri di blog pendamba mawar ni..untung2 didamba olehnya nanti..agagagaga...



seperti dijanjikan terimalah AWARD yang tak seberapa ni...tehehehe..

Yang ni untuk myheartinchikmeow- followers ke 500



dan yang ni untuk adik pendambamawarku yang comel...hehehehe...



ade ke blogger yang hampeh macam aku ni hah?lambat buat entry untuk followers bertuah?hahaha...tukar angka jer award tu...hehehehe..:p





ZAMAN DAHULU:AKU INGIN CEPAT DEWASA SEBAB..




Assalamualaikum..selamat pagi...alhamdulillah...sudah masuk 12Ramadan..sekejap je rase...semoge dipermudahkan kita semua untuk berpuasa pada hari ini dan hari-hari berikutnya...wuhuu..rase lama plak aku tak update..errr..sebenarnya aku update je..cume selalunya aku ping blog aku kat facebook..dah dua hari jugak la aku tak promote blog aku ni...sebab tu takde sangat orang datang jengah..blogwalking pun tak..so, disebabkan semalam aku tidur awal, maka mataku ini pun terangla sikit dari kelmarin...hahahaha..errmm..orang selalu kata..bukan orangla..aku pun same gak..alangkah seronoknya kalau dapat jadi budak kecik balik...tak payah fikir hal2 yang susah...main,makan,tidur..tak perlu nak fikir pasal kerja,pasal nak bayar bil2 yang berjela...Tapi, budak2 pulak selalu fikir bilalah nak besar sebab dah tak seronok jadi budak2...tak seronoknya sebab..

1. setiap kali kena perambat(halau) bila dengar orang tua-tua bersembang...Aku pun suka jugak dulu menyempit2 kat mak aku sebok nak dengar orang tua-tua cakap walaupun sepatah haram aku tak paham...

2. Jadi buruh paksa...kuang3...ni zaman aku budak2 dulu takdelah sangat kena pegi kedai beli...Mak aku tak kasi sangat aku keluar pegi kedai..cuma yang aku perhatikan bila dah besar ni contoh paling dekat sepupu aku la yang duk kampung tu..asyik kena pegi kedai oleh opah aku...hehehe..nasib korang la..hahaha..

3. Selalu disuruh tidur awal..dulu aku tak paham kenapa abah aku tak bagi aku tidur lambat..aku pun nak gak join tengok bola lagi2 FIFA...aku kaki tengok bola ok sampai sekarang..walaupun kaki aku ni main futsal pun aku tak reti..gagaga...tapi, ni dah besar2 ni abah aku pun dah tak kata apa dah aku tidur lewat pun...sebabnye bila dia tanya, selamba je aku jawab.."ala abah, orang dah biase tidur lewat kat UUM...seronok jugak jadi burung hantu...hehehe..." menjawab..menjawab...

4. Dihalau dari menyibuk di dapur...hahaha..mak aku paling rimas bila aku sebok2 jugak kat dapur mase aku budak2 dulu..ala,aku nak gak tolong..tolong tengok...hehehe...tapi sekarang aku dah pandai masak ok..dan mak dah percayakan aku bila aku masak kat dapur...MANA TAK TUMPAH KUAH KALAU TAK KE NASI..ye tak..bangga kejap..wehehehehe...

5. Tak boleh keluar ikut suka hati..aku tak macam budak2 lain...mak abah aku memang tak pernah izinkan aku keluar jalan2 kat pekan dengan member2..yelah,bila keluar dengan mak abah aku, selalu aku tengok budak2 sebaya aku keluar dengan kawan2 diorang..shopping lah..aku plak shopping ngan family..kire pernah nak memberontak jugakla..dah besar2 ni, barulah aku sedar kenapa abah mak aku tak bagi..korang sendiri pun mesti selalu tengok apa dah jadi dengan akhlak budak2 sekarang kan..budak darjah empat pun dah keluar ngan pakwe, pakai baju ntah apa2...melepak sana sini..so,aku bersyukur sangat dengan kawalan mak abah aku dulu..

errmm...bila dah besar ni baru kau tahu ana..nak sangat kan jadi besar..haa..sekarang kau dah besar...apa macam?hahaha...besar ke kecik ke...itulah fasa kehidupan manusia...zaman budak2 pun dah pernah merasa, zaman meningkat remaja pun dah pernah rasa..sekarang di fasa pertengahan..bujang..hehehe..lepas ni fasa dewasa..berkahwin..err...insyaallah kalau ada jodoh..lepas tu fasa terakhir..zaman tua...Ape yang aku nak rumuskan disini sebenarnya..tak kira anda berada dalam fasa yang mana sekalipun, haruslah kita sedar berdetiknya usia kita seiring dengan fasa kehidupan kita...kita sendiri tak tahu berapa lama kita dapat bernafas di bumi Tuhan ni..selagi masih diberi kesempatan, hargailah kehidupan anda dan bersyukur...

"sujud pada yang Satu..teguhkan keyakinanmu..lenturkan keimanan..kasihmu kepadaNya..Allah Yang Satu..."





Wednesday, August 10, 2011

PERKENANKAN DOAKU YA ALLAH



Ya Allah Yang Maha Pemurah, terimakasih kerana Engkau telah menciptakan dia dan mempertemukan aku dengannya.

Terimakasih untuk saat-saat indah yang boleh kami nikmati bersama.

Terimakasih untuk setiap pertemuan yang boleh kami lalui bersama.

Terimakasih untuk setiap saat-saat yang lalu.

Aku datang bersujud dihadapan-Mu,

Sucikan hatiku ya Allah, sehingga dapat melaksanakan kehendak dan rencana-Mu dalam hidupku.

Ya Allah, jika aku bukan pemilik tulang rusuknya

janganlah biarkan aku merindukan kehadirannya.

Janganlah biarkan aku melabuhkan hati aku di hatinya.

Kikislah pesonanya dari pelupuk mataku

dan usirlah dia dari relung hatiku.

Gantilah damba kerinduan dan cinta yang bersemayam di dada ini dengan kasih dari dan pada-Mu yang tulus dan murni.

Tolonglah aku agar dapat mengasihinya sebagai sahabat.

Tetapi jika Kau ciptakan dia untukku, ya Allah,

tolong satukan hati kami.

Bantulah aku untuk mencintai, mengerti dan menerima dia seadanya.

Berikan aku kesabaran, ketekunan, dan kesungguhan untuk memenangi hatinya.

Urapilah dia agar dia juga mencintai, mengerti dan mahu menerima aku

dengan segala kelebihan dan kekurangan aku sebagaimana aku telah Kau ciptakan.

Yakinkanlah dia bahwa aku sungguh-sungguh mencintai dan rela membagi suka dan dukaku dengan dia.

Ya Allah Yang Maha Pengasih, dengarlah doa hambaMu ini.

Lepaskanlah aku dari keraguan ini menurut kasih dan kehendak-Mu.

Allah Yang Maha Kekal, aku tahu Engkau senantiasa memberikan yang terbaik buat aku.

Luka dan keraguan yang aku alami suatu waktu dahulu pasti ada hikmahnya.

Perkenalan ini mengajar aku untuk hidup makin dekat pada-Mu, untuk lebih peka terhadap suara-Mu

yang membimbing aku menuju terang-Mu.

Ajarlah aku untuk tetap setia dan sabar menanti tibanya waktu yang telah Engkau tentukan.

Jadilah kehendak-Mu dan bukan kehendak aku yang jadi dalam setiap bahagian hidupku, ya Allah.

SRIKANDI ISLAM- SEORANG GADIS ITU



Seorang gadis itu
Yang lembut fitrah tercipta,
halus kulit, manis tuturnya,
lentur hati telus wajahnya,
setelus rasa membisik di jiwa,
di matanya cahaya, dalamnya ada air,
sehangat cinta, sejernih suka,sedalam duka,
ceritera hidupnya...

Seorang gadis itu,
bisa seteguh Khadijah, yang suci hatinya,
Tabah dan tenang sikapnya,teman ar-Rasul,
Pengubat duka dan laranya..bijaksana ia,
menyimpan ilmu, si teman bicara,
Dialah Aishah penyeri taman Rasulullah,
Dialah Hafsah, penyimpan mashaf pertama kalamullah...

Seorang gadis itu..
bisa setabah Maryam,
Meski dicaci meski dikeji,
itu hanya cerca manusia,
Namun sucinya Allah memuji,
seperti Fatimah kudusnya,
meniti hidup seadanya,
Puteri Rasulullah..kesayangan ayahanda,
suaminya si panglima agama,
Dibelakangnya dialah pelita,
cahaya penerang segenap rumahnya,
ummi tersayang cucunda Baginda..bisa dia segagah Nailah,
Dengan dua tangan tegar melindung khalifah,
meski akhirnya bermandikan darah,
meski akhirnya khalifah rebah,
syahid menyahut panggilan Allah....

-DIPETIK DARI DARA.COM-


Tuesday, August 9, 2011

TUTORIAL DI BLOG?APE YANG BLOGGER LEPAS PANDANG?



Assalamualaikum....selamat malam...Alhamdulillah...mari kita bersyukur masih diberi kesempatan untuk merasai nikmatnya bulan Ramadhan..wah, rasa macam lama plak aku tak update blog ni walaupun sehari je pun...hahaha..

sudah perhatikan tajuk di atas?entry kali ni aku nak mentionkan kepada blogger2 yang suka buat tutorial termasuklah aku sendiri....Perkara2 yang menjadikan tutorial yang korang buat di blog korang tak dapat dimanipulasikan oleh readers2 korang....apa dia?????

TAK BOLEH NAK COPY "CODING" 
-Yang ni paling ketara aku tengok sebab aku pernah la cari tutorial nak lawakan blog aku ni...dia punya tutorial memang mudah difahami, tapi aku tak boleh nak copy coding yang perlu kita letak kat "edit html"..suruh readers copy coding,tapi bila aku right click,xbley...atau kuar ayat ni.."oppsss..nak curi ape tu ea..jangan noty2 tau.."...aku faham la yang korang taknak entry korang dicopy paste dengan sewenang2nya oleh blogger lain...lagi2 kalau entry tu memang air tangan korang setelah penat lelah korang memerah otak selama seminggu sebab nak hasilkan entry terbaik..tapi, kalau nak buat tutorial, korang kena alert la hal2 macamni...jenuh la readers nak salin balik coding yang perlu diletakkan kat "edit html" tu..sebabnye takboleh nak copy paste coding tu...coding tu dahlah suatu yang sangat2 sensitif..tertinggal coma pun tak boleh tau..kalau blogger yang tahu it tu takpelah...kalau blogger yang masih baru??kalau takboleh copy coding, aku cari tutorial lainlah..takde dahla aku mai blog tu lagi...haha...jangan marah yer...

GAMBAR YANG KURANG JELAS
-Ni pun satu hal jugak...sesetengah tutorial perlukan gambar supaya mudah difahami oleh readers kita..tak boleh hanya tulis saja...kalau boleh,letakla gambo tutorial korang tu besar sikit..ni cenonet je gambonye...susah nak faham...

STEP TUTORIAL TERTINGGAL
- yang ni paling penting...make sure korang tak tertinggal satu pun step tutorial korang tu...kalau nak buat tutorial ni tak boleh tangkap muat je...kena buat dengan betul..barulah readers faham dan akan datang lagi cari tutorial kat blog korang..memangla agak "renyah"(susah) nak buat..nak kene print screen lagi..nak kena adjust gambo lagi..kalau rasa2 malas,tak payah buat tutorial..(sebab tu aku jarang2 buat tutorial dan ade sikit je tutorial dalam blog aku..hahahaha)

yang tu je kot yang aku rasa la...maybe ade lagi perkara yang terlepas pandang tu..kalau ada lagi, nanti aku post lagi la..tiga perkara di atas ni la yang selalu aku perhatikan selalu berlaku bila aku tengok tutorial atau nak follow tutorial..jangan marah na..cuba perbetulkan ea tutorial korang tau..nanti mesti ramai suka nak follow tutorial korang lagi...hehe..daaa..^_^

pss...tutorial aku camane?mudah faham tak?:p

Sunday, August 7, 2011

REVIEW KEMBALI




Assalamualaikum..selamat pagi....sekejap je kita dah pun di hari ke-7 bulan Ramadhan..Alhamdulillah...

Entry ni sebenarnya aku nak ucapkan terima kasih pada seorang adik ni yang sudi me"review" blog aku lepas aku follow blog dia..terima kasih yer dik...ni akak review blog kamu pulak...hehehe...


itu dia pemilik blog berkenaan..SIREH PUTEH nama manjanye..
berasal dari johor dan menetap di Kelate...
seorang bakal guru nih di IPGM kota Bharu..
yeahh..guru insprirasi negara..

berkenaan dengan blog kamu..
Simple but nice..Header mencerminkan dirinya seorang yang
happy go lucky dan akak percaya kamu ni orangnya peramah..
pengisian entry pulak err..haii..ade ape2 ke dengan ENGKU SOFEA?
ehh..gosip pulak..hehe..jangan marah dik..
bagi akak entry kamu have fun untuk dibaca..jugak diselitkan dengan dunia
kehidupan seorang guru untuk dihayati bersama orang lain..
yup, tanpa guru siapalah kita..tanpa guru tak mungkin kita boleh berjaya dalam pelajaran..

haa..dia jugak suka memasak..macam akak yer dik..boleh kawan la kite..
ade resepi2 special boleh kongsikan ea..hehe..
haaa..minat novel...like me also...pada akak tak salah pun
lelaki minat memasak dan baca novel...lelaki  PERLU ok tahu memasak!!!

selamat berkenalan dik!!

P/S..Ayah aku pun guru...so, aku tahu jerit perihnya dan pengorbanan seorang guru..dan untungnya jadi guru, bila anak murid amalkan ilmu yang diberi, selagi anak muridnya menggunakan ilmu tersebut..selagi tulah pahala sampai padanya..

Saturday, August 6, 2011

CINTA: KATA RENUNGANKU UNTUKMU




Assalamualaikum...selamat petang..kata renungan dariku untukmu...

bodohlah manusia yg melepaskan orang yang 
benar2 mencintai dan menyayangi dirinya...rugilah dia membiarkan orang yang menyayanginya berlalu pergi hanya kerana jatuh hati dengan yang lain...sedangkan yang baru ditemuinya itu belum tentu dapat menyayanginya sepertimana orang yang sudah dia tinggalkan..

FIKIR2KANLAH SEKIRANYA ANDA ADA NIAT SEBEGITU..

KRONIKNYA PENYAKIT CINTA ANAK GADIS




Assalamualaikum...selamat pagi...alhamdulillah..kita sudah berada dalam 6Ramadhan 1432h..Bersyukur kerana masih diberi kesempatan untuk berpuasa,beribadat dan memperhambakan diri kepada Yang Maha Esa pada hari ini...Syukur Ya Allah...

Seronok sangat berblogwalking pagi ni..sebab bila berblogwalking nilah akan timbul sedikit demi sedikit ilham untuk mengarang...Aku ni memang susah nak dapatkan ilham menulis..dan bila dah dapat ilham..jari2 ku yang comel ni susah nak berhenti...hehe..

Mengucap panjang aku lepas baca satu berita dalam Harian Metro semalam...boleh rujuk sini...HARIAN METRO 5 OGOS 2011..berkenaan seorang gadis bawah umur yang baru berusia 14tahun yang ditemui oleh ibunya yang mahu mengejutkannya untuk bangun sahur didapati anaknya itu sedang tidur bersama dengan seorang lelaki...apatah lagi lelaki itu warga indonesia pulak....

YA Allah...kroniknya penyakit cinta anak gadis sekarang sehingga langsung tiada perasaan bersalah terhadap ibu bapanya...tiada langsung rasa takut dengan Allah kerana melakukan maksiat di bulan yang mulia...umur baru setahun jagung sudah pandai bermain cinta dan melakukan hubungan terlarang...Sanggupnya seorang anak mengaibkan kedua orang tuanya malahan dirinya sendiri...

akhlak remaja sekarang sudah semakin teruk..Siapakah yang nak kita salahkan sekarang??????????wahai gadis2,wahai adik2..renungi asal kejadianmu..diciptakan untuk dihormati, bukan UNTUK dijadikan seperti kain buruk...

Moga dilorongkan padamu jalan untuk berubah....Bertaubatlah dan pohon ampun atas kesalahan yang pernah kau lakukan...dan jangan sesekali diulangi lagi..semoga engkau berubah dan Allah mengampuni dosa2mu...amin...


MAHAR  kita adalah MARUAH kita...




‎4 Golongan lelaki ditarik wanita

Assalamualaikum...Salam 6Ramadhan 1432h...

jom baca sebuah artikel yang dipetik dari perkongsian sahabat aku...

Seseorang wanita itu apabila di yaumal alkhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka? Na'uzubillah, artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang kita pikul! 

PERTAMA - AYAHNYA Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat, tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya. 

KEDUA - SUAMINYA Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan ditarik oleh isterinya. 

KETIGA ABANG-ABANGNYA
 Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pundak abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. 

KEEMPAT - ANAK LELAKINYA Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, bila ibu membuat kemungkaran pengumpat, mengata & sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak nantikan tarikan ibunya maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar dan tidak silap. 

Firman ALLAH SWT:- 
"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA,JIN DAN BATU-BATU..."

Hai wanita, kasihlah ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda kesihankanlah mereka dan diri kamu sendiri, jalankan perintah ALLAH S.W.T bersungguh dan dengan ikhlas. Akhir kalam, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. 

ALLAH S.W.T nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA, semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yang mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yang ALLAH S.W.T berikan pada kita. "