Friday, July 29, 2011

BAHASA LELAKI SUBJEKTIF???



Assalamualaikum..selamat petang..aku harap korang sume sihat2la yer..


aku takleh lama ni..kejap lagi nak berangkat balik ke rumah opah aku. Jadi aku tinggalkan sedikit persoalan yang memerlukan penjelasan korang...sebab benda ni dah lama buat aku tertanya2...

Ada seorang kawan aku cakap, orang lelaki ni bercakap dengan bahasa yang berlainan..maksud aku dari segi komunikasi..Apa yang lahir dari kata-kata lelaki apabila bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada yang dimaksudkannya..yang menyebabkan kaum2 anda ni sukar berkomuniakasi dengan kami kaum hawa ni...Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata..benarkah?????benarkahh???benarkahhhhhh??????

jawablah wahai kaum-kaum adam...aku mahu tahu jawapan anda...

dahlah..aku nak off laptop..yang rajin singgah blog aku,jangan rindu2 aku...nanti aku on9 balik la...hahahaha..bajet macamla orang suka blog aku ni...oklah...tata...







Thursday, July 28, 2011

TUTORIAL PHOTOSHOP:SMOOTH SKIN AND LIGHTING FOCUS

Assalamualaikum..selamat tengahari..

dah lame aku tak buat tutorial photoshop..agak sedikit kemalasan sebenarnye sebab banyak proses yang aku perlu buat..so,tahap kemalasan tu semakin berganda...hari ni aku rajin sikit nak buat tutorial..jom usha camana nak menjadikan wajah anda putih berseri dan licin seperti gambar aku kat bawah ni..ngahahaha...

BEFORE
AFTER
STEP 1

FILE > OPEN > CHOOSE YOUR PICTURE.


STEP 2
 Go to LAYER dan perhatikan At the BOTTOM of LAYER (BELAH BAWAH) ade button bernama CREATE OR ADJUSTMENT LAYER..Click button tu dan CHOOSE CHANNEL MIXER.



STEP 3
 Setting di CHANNEL MIXER seperti gambar di bawah.




STEP 4

Press CTRL+ALT+SHIFT+E. Kemudian go to FILTER>BLUR>SURFACE BLUR,set RADIUS dan THRESHOLD.







STEP 5


Go to IMAGE > ADJUSTMENT > CURVES. Set kan OUTPUTV= 187 dan INPUT= 169.




STEP 6
Press CTRL+ J.Go to FILTER > RENDER > LIGHTING EFFECTS dan setting ikut yang korang rasa ok..tapi aku just click ok je..



STEP 7

Ubahkan BLENDING MODE dengan SOFT LIGHT.




siapppppp!!!!!



Senang je kan???kan?kan? oklah..selamat mencuba...kalau ada ape masalah, jangan segan2 tanya aku ok..tata..^_^










PESANAN UNTUKMU WAHAI BLOGGER

Assalamualaikum...selamat malam...akhirnya aku update..opps,silapp..bukan untuk hari rabu..hari rabu dah berlalu 5minit tadi bermakna ari rabu aku tak update sebarang entry...oleh kerana angin kus2 yang menyerang aku...kini aku kembali normal seperti sedia kala..


oh,ini entry tidaklah bermakna sangat..aku hanya ingin menyampaikan pesan kepada anda blogger2 yang dihormati sekalian...Aku ingin memohon sepuloh jari pohon maaf sekiranya ada yang berkecil hati dengan teguran aku ni..

aku just nak mintak,kalau anda singgah dan menjerit di shoutmix blog aku yang comei ni..(bajet perasan kejap)..silalah pastikan anda meletakkan LINK BLOG ANDA dengan TEPAT DAN SOHEH...sekali lagi aku mention kan...DENGAN TEPAT DAN SOHEH...

SEBAB AKU RASA GERAM ADA YANG SENGAJA MENG'LINK'KAN CHURP2 la..BUKANNYA BLOG..TULIS KAT SHOUTMIX jom singgah blog saya..tapi bila CLICK lain yang keluar...SATU AG..SILA PASTIKAN anda TULIS LINK ANDA dengan betul..maksud aku macamni...

contoh:-

ni link blog aku yang betul...http://www.syurgacintaa.blogspot.com
ni plak link yang salah...http://www.syurgacint.blogspot.com

cer korang cube click dua2 link atas ni..kalau yang betul, for surelah keluar blog aku ni..kalau korang salah tulis, jadilah yang macam link yang salah tu..BLOG NOT FOUND..

please..please..please....bukan aku marah..cuma aku nak terjah blog korang balik payah la...kalau korang ajak aku singgah,ajak aku follow,macamane aku nak singgah,macamane aku nak follow korang kalau korang bagi link yang salah...aku tak singgah kang, ade plak kate aku sombong la ape la...aku takmau la macamtu ok..

Aku paham kadang2 kita tak perasan kita salah tulis link..tapi make sure lepas dah TEKAN SHOUT tu..korang try balik click link korang tu keluar blog korang atau tak....

ok?tolong ea...mintak sangat2...kadang2 tu aku pelik..bila aku tekan link tu,kuar shoutbox aku..besor gedabak keluarnye..ape kehe???..MAKE SURE KAN LEPAS NI LINK KORANG XSALAH OK..

OKLAH..tu je aku nak tulis...jangan kecik hati tau...aku bukan marah...hehehehe..muaahh!!

-banyak plak OK aku malam ni..haha..dahlah mengarut...tata..^_^

Tuesday, July 26, 2011

ENTRY TAK BERMANFAAT(AKU BERSEDIH)

Assalamualaikum..


terpulang sama ada korang nak baca atau tak..ni bukan entry bermanfaat sangat..aku just nak melepaskan rasa sedih aku je kat sini...aku pun tak tahu, aku ke yang sukar memahami orang atau aku  yang selalu biarkan hati aku diabaikan macamni..kenapa tak terus terang je..bukan aku tak boleh terima teguran..bukan aku nak tengking nak marah2..seumur hidup aku, aku tak pernah nak tengking2 orang apatah lagi kalau orang tu orang yang aku sayang..terus terang jelah, takdelah hati aku tertanya2...

agaknya memang orang lelaki susah nak memahami perempuan dan memang perempuan pulak sukar nak memahami lelaki. Kalau orang lain bermasalah, kita boleh nasihati, tapi bila diri sendiri yang merasa kesedihan, kita sendiri tak tahu nak  pujuk hati sendiri..

fiuhhhh...lega rase dapat luah kat sini..takpelah, pujuk diri sendiri jelah..mungkin tu lebih baik...pada awak,sorry kalau saya tak sesempurna yang awak sangkakan..tapi saya ada perasaan, kadang2 saya rasa sedih, kadang2 saya rasa nak marah..tapi tu bukan niat saya nak emosi macamtu..kadang2 saya curiga,kadang2 ada yang buat saya tertanya2..saya rasa banyak lagi yang saya tak tahu tentang awak..jadi saya harap awak berterus terang dengan saya if ada kesilapan saya. saya boleh terima..perasaan saya bukan mainan..saya betul2 sayang awak...kalaulah awak mengerti..-_-"

-aku rasa aku banyak sedih dari gembira..hmm..tak sama dengan makna nama aku sendiri..nurfarhana(cahaya kegembiraan)-

BLOGWALKING KADANG2 BOLEH BUAT TIDUR

Assalamualaikum..selamat pagi..jam sudah pun menunjukkan angka 3.02 pagi dan mato den masih lagi terkebil2..walaupun den pernah postkan entry berkenaan kurang tidur punca gemuk, tapi den sendiri tak boleh2 jugak menidurkan diri dengan lebih awal..hahaha...

laptop oden berkato : apo laie nak jadi ngan ekau ni ana...bawak2la tido...
oden menjawab: apoo den nak buek eh laptop oii...mato den takleh nak tutupp..apoo nak dikatokan...


Jadi, ubat untuk den lenakan mata adalah dengan berblogwalking...boleh buat tido jugak wooo bila blogwalking..sebab apo??meh den nak bagitau ekau sobab apo...

LAGU2 SENTIMENTAL YANG MENERJAH ke gegendang telinga den ni haa..bila den blogwalking,macam2 jenis lagu den dengar dari blog pemblogging2 tanah airku malaysia ni...uihhh..sodap2 lagunyo...sentimental gitu...sentimental korea ado, sentimental Jepun ado, tidak kurang juga sentimental lagu malaysia..Tongah2 sodap baco tu, ditambah dengan blog yang bling2 memang buat den mengantuk lah..den raso macam dibuaikan dalam buaian macam den kecik2 dulu...

LOADING BLOG YANG LAMA pun boleh buat den mengantuk...den pun tak dapat pastikan sama ado den punyo berukband ke yang lombab atau memang loading blog yang lamo...den tunggu2 sambil menongkat dagu..dan tersenggut2 la den...dan akhirnya...akhirnya..akhirnya..mata kabur dan.....zzzzZZZZZzzzzzzz....

Memang berblogwalking ni boleh buat den mengantuklah..terima kasihlah pado blogger2 berkenaan sobab kerana jasa baik ekau, den boleh tertido...kalau tak,sampai ke subuh la den tak leh tido...terima kasih banyok yooo!!!

den tongah blogwalking satu blog ni..adohaii..lamonyo loadingnyo..tapi dah boleh tengok..adohaiii...banyaknya arnab menari2...comel yoo...oklah..arnab tu ajak den tido..duk melambai2 den...lai lai si labbit...tido maa...

Assalamualaikum...peace!!!^_^

Monday, July 25, 2011

HARGA SEBUAH KESUSAHAN

Assalmualaikum...selamat petang..penat otak aku hari ni memerah ape entry yang aku boleh kongsikan dengan korang..entry yang dimanfaatkan sesama kita..bukan entry sekadar nak syok sendiri..

Semalam sedang dalam perjalanan pulang ke rumah aku di taiping, kami lalu di satu kawasan estet..tiba2 abah aku  tanya aku.."along, agak2 camane la yer kalau abah keje jadi jaga estet?..rumah kite jauh ke dalam estet tu..mak kamu pun tak kerja..gaji abah pun sikit je..camane  long?"...aku tak memberikan sebarang respon...aku hanya membayangkan ape yang abah aku cakap tu..abah pun sambung, "jadi orang miskin memang kena cekal hidup..mak aku pulak sambung..."ermm..kalau mak tak cekal, memang mak tak belajo..fikir nak cari duit untuk tolong adik2.."

Abah aku cite yang dia pergi sekolah tak berkasut...redah lecah2..kalau ditengokkan sekolahnya dengan rumah atuk aku tu, aku ase sampai sekolah tu mau lembik kaki aku....aku salute sangat sebab abah aku sangat tabah..sekarang dia berjaya jadi guru besar..alhamdulillah...

Mak aku pulak anak sulung, adik beradik ramai..aku pun tanya mak.."atuk kan dulu guru besar mak..susah jugak ke?"..mak aku jawab.."guru besar dulu mane la same dengan sekarang ni..susah long dulu..atuk cikgu pun anak2 ramai..zaman tu rumah pun bukan ade elektrik lagi..balik2 sekolah,mak masak pulak...opah mase tu tengah mengandungkan mak usu..jadi urusan rumah, adik2 yang lain, mak yang ambil alih..memasak, basuh baju....mase mak aku dapat ITM(UITM) pun dia pegi daftar sorang2 kat sana..mane ade orang hantarkan...sampailah konvo pun yang dapat datang pun sepupu dia je..dan...seseorang...MR."S"..hehehe..abah aku la..mak aku pun tak sangka abah aku datang raikan konvo dia...sweet kan?

hmm..panjang lagi kalau nak diceritakan kisah mereka...suka duka hidup mereka..sampai kadang2 aku menangis bila mengingatkan apa yang mak abah ceritakan...bukan ape..aku rasa bersalah dengan segala sikap aku sebelum2 ni..mak mintak tolong buat tu sikit aku dah merungut..sedangkan aku hanya ada 2orang adik je..mak ngan abah bagi macam2 untuk anak2..tapi,tu sikap aku yang dulu..sekarang aku dah makin menginjak dewasa..aku semakin matang melalui kehidupan aku..semenjak aku mula belajar berdikari tinggal di asrama..sejak aku tgkatan 1 sampai la aku masuk uum pun,aku still berdikari..belajar tempuh dugaan walaupun kalau nak diikutkan tidaklah sehebat dugaan dan sesusahnya kehidupan mak dan abah..

Terima kasih mak, abah sebab beri segala2nya yang anakmu perlu..memberikan aku makan,sekolah,belanja duit, bawak makan angin...terutama mak..along mintak maaf sebab pernah buat mak menitiskan air mata...aku tahu,abah ngan mak tak pernah lupa doakan aku dengan adik2..sebab tu jugak,aku berjaya jugak jejak kaki ke universiti walaupun aku pernah putus harapan...Along janji akan balas jasa mak abah..along sayang mak abah...

haishh..air mata aku semakin laju mengalir nih...aku kene berhenti menaip..screen laptop pun dah kabur2 dah aku nampak..kejap lagi mak abah dah nak balik keje...so, aku nak ke dapur..masak nasi..hehehe..akhir kata aku buat petang ni..hargailah segala pengorbanan ibu dan ayah korang...jangan sesekali disakiti hati mereka..sekiranya ada, pohon maaf dengan mereka..jangan dah pohon,buat lagi...jangan tunggu nak raya baru mintak maaf..oklah..semoga entry aku petang ni bermanfaat..Assalamualaikum...

BERITA BAIK KEPADA SEMUA PEROKOK!!

Assalamualaikum dan selamat malemm..


Adakah anda perokok?Ini ada berita baik untuk para perokok2 di luar sana...Di sini, saya ingin menjemput perokok2 dari segala peringkat umur untuk menyertai cabutan bertuah!!! Saya percaya Anda semua pasti akan menang!!!

Hadiah2 menarik yang ditawarkan adalah :-

Hadiah pertama : KANSER TERBARU.

Hadiah kedua : Jangkitan Barah, sanusitif, sakit kepala, barah otak, lumpuh, asma, tekanan darah tinggi dan beguk.

Hadiah ketiga : Emsisema, Arteriosclerosis(mende ape saye xberape pasti), lemah jantung.

ANDA JUGA MEMPUNYAI PELUANG UNTUK MEMENANGI

Hadiah saguhati : Karang tatar, nafas berbau, gigi yang kuning, hilang selera makan dan gusi bengkak.

Apa tunggu lagi!!sertai sekarang..Lebih banyak anda hisap, lebih tinggi peluang untuk anda menang!! Jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah2 di atas.PROMOSI ini adalah TERHAD. Sila rujuk  kepada gambar X-RAY anda untuk maklumat yang lebih TERPERINCI..

* bakal pemenang*

seronoknya terlantar kerana rokok...

Renung2kan dan selamat beramal..TERIMA KASIH!!!!!

Sunday, July 24, 2011

INI ENTRY BERKENAAN BOLA

Assalamualaikum...selamat malam..eh,silap..selamat pagi ahad..


sebenarnya mata aku dah mengantuk, tapi memandangkan entry tak diupdate lagi untuk malam ni, so, aku tundakan dulu hasrat mau tido..hahaha..gila blog!!ehh..tak..aku sebenarnye nak buat sedikit rumusan tentang perlawanan antara Malaysia dengan Singapore tadi..

*sumber gambo dari uncle google*

Pada aku, permainan Malaysia agak bercelaru sikit dan banyak terlepas bola..dan apa yang aku perhatikan,mungkin diorang kurang biasa dengan PADANG TIRUAN@ PADANG RUMPUR CARPET tu..yelah kan..padang kat stadium BUKIT JALIL kita Padang RUMPUR ORYGINAL punye maa..so,aku perhatikan mereka mungkin agak kekok bermain di padang tiruan tu...pada pendapat aku la..pade korang aku tak tau..

Mase perlawanan separuh mase pertama tu, aku tak tengok sebab aku dalam keta mase tu dalam perjalanan ke Taiping..jadi aku just dengar di RADIO ERA je..memang lagi tak senang duduk la aku dalam keta..duk terbayang2 je kat mata aku bila dengar pengulas bola tu duk membebel...hahaha...separuh mase kedua baru aku dapat tengok..tu pun kat kedai makan ngan family aku..dan doa aku dimakhbulkan...akhirnya SAFEE SALI dan HADI..eh,betui ke tidak hadi namanya ya? berjaya membuktikan HARIMAU MALAYA bukan sekadar nama..walaupun kalah, tapi bagi aku, itu adalah KEMENANGAN DALAM KEKALAHAN..sebab ape????

sebab mereka berjaya kejar mata walaupun awalnye ketinggalan 4-1..bagi aku, kemenangan Singapore itu bukanlah suatu yang boleh dibanggakan..Mereka punya kelebihan MAT SALEH IMPORT yang berjaya mengoyakkan gawang gol kita..bukan dari ANAK JATI mereka sendiri..cuma sedikit terkilan dengan gol ke-5 yang pada aku satu kecuaian pemain kita..

tapi,tak apalah...Kita tunggu perlawanan TIMBAL BALIK 28 JULAI nanti..harap2, mase tu  SHAHRUL IDLAN TALAHA dah pulih dari kecederaan..kawe nok demo main yo..demo salah sore aye tambatan Malaysia..gomo!!gomo!!! opppsss...hehehe.....ayuh rakyat Malaysia...kita berikan semangat kepada pemain kita untuk meruntuhkan gawang gol Singapore!!!doakan agar mereka berjaya nanti..insyaallah...MALAYSIA BOLEH!!!!!


Semangat kan aku dengan bola...hahaha...memang aku minat bola walaupun aku tak reti main bola dan seangkatan dengan bola iaitu futsal..hahahaha..

dahla mengarut...selamat malam..^__^

Saturday, July 23, 2011

Selagi masih berilmu..

Assalamualaikum...

Allah berfirman yang bermaksud,
"Dan setelah datang kepada mereka sebuah kitab dari Allah (al-quran), yang mengesahkan apa yang ada pada mereka (kitab Taurat), sedangkan mereka sebelum itu sentiasa memohon (kepada Allah) kemenangan atas kaum kafir musyrik(dengan kedatangan seorang Nabi pembawa kitab itu). Setelah datang kepada mereka apa yang mereka sedia mengetahui kebenarannya (Nabi Muhammad dan al-Quran), mereka mengingkarinya, maka (oleh yang demikian), laknat Allah menimpa orang yang kafir ingkar itu.
                                                                                                (Surah al-Baqarah:89)

Manusia yang penuh ilmu di dada tidak akan sombong dan meninggi diri mengakui yang dirinya paling pandai dan bijak. Orang yang berilmu adalah orang yang sentiasa merendah diri. Orang yang mengakui dirinya adalah yang paling pandai itu sebenarnya manusia yang paling bodoh.

*sumber dari google image*

Ibarat pepatah melayu, tin yang berisi minyak atau air, hanya akan berkocak jika isinya tidak penuh. Tetapi jika isinya penuh, maka tin itu tidak akan berkocak lagi...fikir2kan dan selamat beramal..=)


ilmu jika dikongsi ianya akan sentiasa bertambah..silalah berkongsi pandangan korang..yang baik datangnya dari Allah..dan yang buruk itu pula datangnya dari kelemahan aku sendiri..

Bila awek 'usha' lelaki???

Assalamualaikum..selamat malemm...

Entry sebelum tido.eh..bukan entry info pun sebab bukan aku explain ape2 kat kome..aku nak kome yang explain kat aku..hehehe...



Agak2 kome, boleh ke tidak awek 'usha' lelaki??perigi carik timba? kalau lelaki yang cari perempuan itu lumrah..bak kate orang, gentleman la kan lelaki yang mulakan dulu bab mengayat2 ni. Tapi ini terbalik..awek plak usha lelaki...dan aku tanya pade adik aku sendiri dan die cakap, dia tak kisah pun kalau hati sama2 suka...zaman dah modennn..hambooii dikk..jawapan ko...

ape pendapat korang? adakah disebabkan bilangan perempuan lebih ramai berbanding lelaki? atau...lelaki sekarang merupakan lelaki  berKUALITI??err...ada gak yang perasan jap lagi ni...-_-''

pelik ke perempuan usha lelaki dulu pada zaman sekarang ni??banyak pulak soalan aku....saje aku nak tahu pendapat kome....hehehe..

tapi betul jugak kan kata adik aku..kalau kena dengan cara, rasanya takpa la kowt perempuan usha lelaki dulu.. asal tak menggedik, takpa la kowt...Aku?? aku kalau suka kat seseorang, aku jenis senyap je...malulah nak usha2 macamtu...aku tak kira.. timba jugak kene cari perigi....ape nak jadi..jadilah..hahahaha...




cukuplah aku merepek...selamat malam...






Friday, July 22, 2011

Hakikat bola sepak kini..

Assalamualaikum..


Entry petang ini berkenaan bola. Aku? of coz la aku minat bola...hehehe....awak bukan ape,awak sebenornye benci dengan.........

kome bace jelah bawah ni...malas nak membebel banyak2 benor..meluat pulak orang..haha..

Bila menang....

" cayalah harimau malaya!!!"..." memang terbaikklah!!malaysia hebat!!!"..."wahhh..Apek,ko memang hebat arr bro!!"

Bila kalah....

"Ngoklah!!!main macam taik!!"...."lari pun lembikk..padanlah kalah!!"..."harimau malaya lah sangat..blahlahh..".."keeper macam harammm..."

see? realiti bola sepak negaraku...malaysia...bukan bola sepak jelah..badminton pun macamtu..bila menang, pujian melambung2..bila kalah, kutuk bukan main lagi...dahla guna ayat2  tak elok..macam kome main pandai benor...kome tak ditempat diorang..boleh la kome kate macamtu..ace main tengokkkk...

Mengkritik itu perlu..but kritikan biarlah yang membina sikit..xperlulah guna ayat2 longkang macamtu..Ada akal pikior baik2 yer..jangan pikior ikut hati..ikut hati orang kata binasa....tapi ade jugak yang suka pikior ikut lutut..ikut lutut.... apeeeee pon tak bolehhhh....

tata..Assalamualaikum...


Dialog romantik pakwe makwe..


Assalamualaikum...selamat pagi..dah breakfast? apa kata layan dialog romantik pagi2 ni...hahaha..

Boypriend : Awak2, saye ade benda nak cakap ngan awak ni...


girlpriend : Apenye yang?

Boypriend : Kalau saye jadi bunga, awak nak jadi ape?

girlpriend : Tentula saye akan jadi tangkainye..

Boypriend : kalau saye jadi sudu plak, awk nak jadi apenye?

girlpriend : saye akan jadi garpunye..

Boypriend : kalau saye jadi rumah?

girlpriend : saye dengan rela hati akan jadi pagarnye..hehehe..

Boypriend : oh..macamtu..tapi lepas ni, awak kene kotakan yer..
                       kalau saye jadi tarzan, awak nak jadi ape?

girlpriend : saye jadi pokok kowt....

Boypriend : ape pulak pokok..jangan marah ok..awak kene jadi beruklah, 
                       kalau tak sape nak tolong saye..

girlpriend : APE!!! Makkkk...aku terkenaaa...

Boypriend : Esok saye hadiahkan awak coustume beruk yer..awak kene 
                       pakai tau...hehehehe...

girlpriend : Taknakkkkkkkk.........

tq cayang bagi bunga..muachh..

hahahahahahaha...sanggupkah aku nak pakai??takkan kowt...kepada boypriend2 di luar sana,leh la try ayat awek korang dengan ayat2 di atas..dan girlpriend2 sekalian..sila berhati2 agar tidak terkena lawak romantik dari boypriend korang..hahaha..tataaaaa....

SENYUM PAGI...^_^ 

sahabat blogger : baru sekarang aku tahu..


Assalamualaikum..ini entry pendek je sebelum tidur...sangat seronok dapat berkenalan dengan blogger2 kat SAHABAT BLOGGER...memang terbaikk la korang..aku sangat2 heppy..macam2 kerenah hangpa no...tapi takpa..aku terhibur dan tqvm kerana menghiburkan aku...dan...


err.............

.takde ape2 nak kata dah..mata aku dah ngantuk benor dah...aku chow dulu lah ea..selama tido, jangan lupa basuh kaki, bace doa..jumpe esok pagi....kurangkan kontroversi..tingkatkan prestasi...Assalamualaikum...

peace!!^_^

Thursday, July 21, 2011

Bila Perempuan merajuk Vs Bila lelaki malas nak pujuk

"yang..bukaklah pintu ni yang..janganla merajuk lagi..cian abg kat luar ni..yangggg..."


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada…erk..macam nak berpidato plak..ok,serious.. Seperti tajuk yang korang saksikan di atas, selalu yang kita dengar adegan merajuk2 ni berlaku di kalangan pasangan yang hangit bercinta..yang dah berkahwin pun mungkin ada jugak merajuk2 ni, tapi peratusannye kurang sikit berbanding yang sedang bercinta. kenapalah perempuan suka merajuk dan lelaki pulak kenapalah malas nak memujuk? Bagi aku tak ada salahnya untuk perempuan merajuk dan wahai kaum2 adam, bahawa lumrah bagi perempuan yang diciptakan oleh Allah sebagai hambaNya yang mempunyai hati dan jiwa yang halus dan sensitive..apatah lagi dengan orang yang mereka amat2 sayangi. Tahukah anda, kami merajuk kerana inginkan sedikit perhatian daripada anda orang yang dikasihi? Dan tidak adillah sekiranya anda kaum2 adam menyifatkan kami kaum2 hawa sebagai mengada-ngada. Oh tidakk…aku sebagai wanita sungguh terguris dengan statement seperti itu.

Bukanlah maksud aku untuk memenangkan kaum2ku sendiri apatah lagi menyalahkan kaum adam seratus peratus seandainya tidak memujuk kami. Seandainya kaum adam tahu mengendalikan dan alert sedikit dengan jiwa kami yang halus ni, sudah pasti kami takkan sesekali merajuk.Dan buat kaum2 hawa pulak, kalaupun nak merajuk, janganlah sampai melampau-lampau. Takkanla hanya sebab si dia lambat 5minit dengan temujanji korang, korang dah tarik muncung  macam muncung itik..burok benor ropenye…bagi aku tak ada apa yang nak dirajukkan kalau setakat hal remeh temeh..Lainlah kalau lambatnye sampai berjam2 dan bila dia sampai,dengan selamba si dia cakap sebab tadi main game tak hengat dunia, sayang nak tinggal game tu..haa,yang tu logiklah nak merajuk kan..

Sebenarnya aku bukanlah seorang yang suka merajuk lama-lama apatah lagi merajuk tanpa ada sebab musabab yang kukuh. Aku mengaku aku seorang yang sensitif, mudah mengalirkan air mata tak kiralah perkara tu disebabkan hati aku terguris ataupun melihat orang yang aku sayangi bersedih. Dan aku tak mintak dipujuk dengan membelikan aku bunga,atau hadiah bagai..itu materialistic namanya..silap haribulan dicop sebagai perempuan kaki kikis. Jenis aku, kalau aku merajuk, cukuplah sekadar dengan kata-kata sayang..contohnya..”sayang, dahla merajuk tu..syg abg x?”..atau gurauan..”dah2la merajuk tu yang..macam muke kak limah dah ropenye..dah xcomei..hehehe..”atau paling ringkas..”sorry sayang”..serious cakap..aku cair kot dengan ayat2 macamtu..hehehe..dari satu sms ringkas macamtu pun aku dah ok dan tersenyum..nampak usaha si dia tak mahu lama2 bermasam muka..


kalau aku merajuk pun, sebab ada ayat2 si dia atau perkataan yang sedikit mengguris hati aku atau mungkin perkara tu memang disebabkan hal yang macamni ..sebagai contoh..

GIRL: Assalamualaikum..u,sihat?camane keje?ok?
Tiada balasan…
GIRL: hurmm..dia busy kot..xpelah..nanti dia balas la tu..
10minit
.
.
.
1jam
GIRL: U..busy sangat yer? Keje baik2 yer..nanti dah balik sms or call I ok..love u..
.
.
.
.
24jam

GIRL: U..nape xblas langsung msg i..you penat yer hari ni..keje busy yer?ok..i faham..gudnite dear..esok ada lagi..i tunggu..
.
.
.
.
Keesokkannya..
GIRL: Assalamualaikum…u, sihat ke ari ni…dah makan?
……..
.
.
.
2hari lepas tu…
.
.
.
BOY: hai sayang…how are you today? U sihat? Sorry..i tak busy pun..i pegi makan angin dekat Cameroon..kawan I ajak..kitorang ambik cuti 2hari..i seronok sangat sampai xsempat nak balas msg you..sorry ea sayang…

GIRL: U pegi makan angin tak bagitahu i??sampai hati u..

BOY: Ala…takkan tu pun nak marah..i bukannya pegi dengan perempuan lain..ni pun kira baik I bgtahu u..

GIRL: ada I kata u pegi dengan perempuan lain?? Xkan nak type msg bgathu pun susah??i kat sini risau u xbalas2 msg i..i call pun u buat tak tahu je..i risau tau tak..

BOY: U ni hal kecik camni pun nak jadikan hal..

10Minit……no reply..

BOY: merajukla tu..lantak u lah..

…………
So, memang patutlah kalau nak merajuk kan..dahla xpujuk..cakap pulak macamtu…(dialog sms di atas tiada kene mengena dengan aku..hehehe)...errr..termasuk kes special..episod bulan mengambang pun akan buat seorang wanita mudah emosi sikit..err,korang kene pahamla...ni ade kene mengena dengan hormon..sebab tu kami emosi sikit.. sikit je,tak banyak pun..

Fesyen orang merajuk ni macam2..ada yang off phone sehari,ada yang tarik muncung macam itik serati, ada yang mintak break up kunun2 nak pakwe pujuk pun ade..haisshh..kalau pesen2 macamni *tak sior ler teman*…bahasa perak..bermaksud tak mungkin..kaum2 hawa pun kene kawal jugak tahap kemerajukkan tu..jangan sampai tindakan merajuk anda membawa padah pada diri atau mengatasi ego lelaki.sebab ape?

Sebagaimana diketahui, lelaki ni memang dilahirkan mempunyai ego yang agak tinggi berbanding wanita. Lelaki ni sifatnye berbagai..ada yang romantic, ada yang panas baran tapi walau camane pun sikap mereka,mereka juga mahu memiliki seseorang sebagai pelengkap kehidupan mereka. Bukan tak ada lelaki yang pandai memujuk,tetapi selalunya yang pandai memujuk ni dari golongan lelaki yang romantic. Lelaki yang panas baran ni plak,erkk..jangan haraplah nak memujuk2 ni..lagi kene tengking ade la kot…tapi,nak salahkan mereka yang panas baran ni pun xboleh jugak..mungkin disebabkan factor persekitaran ataupun didikan yang menjadikan mereka sedemikian. Jadi lelaki jenis ni perlu kawal sikap panas baran tu seandainya tak mahu kehilangan orang yang mereka sayangi. 


Wanita hatinya seperti tisu, mudah retak..mudah mengalirkan air mata..inginkan perhatian dari yang disayangi. Bukanlah maksudnya perhatian yang berlebihan sampai kerja lain pun tak berjalan..cukuplah prihatin dengan jiwa mereka dan cuba memahami jiwa mereka.Mungkin si dia merajuk sebab anda sudah kurang beri perhatian pada dia. Kalau mula2 kenal, anda sangat2 caring, ambil berat,kata-kata penuh romantic..tetapi bila sudah dapat, kenapa dihilangkan sifat caring,ambil berat anda itu?kenapa kata2 romantik diganti dengan kata2 yang menyedihkan..selalunya,hal2 macamnilah yang kurang diambil perhatian oleh anda..


Walaucamanapun, adatlah dalam bercinta..ada rajuk2 tu sebagai perencah hubungan..perlu ada tolak ansur..merajuk2 ni kadang2 boleh mengeratkan hubungan dan dan seandainya tidak dikawal dengan baik juga,mungkin boleh menyebabkan kekeruhan dalam hubungan. Saling faham sikap dan jiwa masing2..yang perempuan plak perlulah pandai kawal diri tu..merajuk sikit2 sudah..tiap2 hari merajuk tu memang kene tinggallah..hahaha..

Oklah..cukuplah kowt..so,selamat memerajukkan diri kepada kaum2 hawa dan selamat belajar memujuk kepada kaum2 adam..xsusah pun..kirim sms and call je pun..bagi ayat penyejuk jiwa sikit selesaiii…hahahaha…

Pss….satu fakta yang bukan auta..orang perempuan yang sedang mengandung lagi mudah merajuk tau….ni merajuk jangan dibuat main yer..ni pembawaan budak..jangan ambil remeh..kalau tak,si suami yang menyesal tak sudah nanti..



Wednesday, July 20, 2011

untungnya jadi blogger ni..


Assalamualaikum...selamat malam penyinggah2 yang sudi menyinggahkan diri anda di blog yang tak seberapa ni..teruskanlah kesetiaan anda menyinggah di blog ini di lain hari..hehe..tak lupa jugak kepada korang yang sudi follow blog aku ni..aku ucapkan terima kasih sangat2...malam ni sangat2 keseronokkan sebab i've got AWARD THE SPORTING BLOGGER from WANBLUR...(besor gedabok aku letak link dia...)hahaha...aku tak sangka komen aku menyebabkan aku tersenarai...tqvm wan...i appreciate that..

"Kesemua 13 Blog ini merupakan blog yang singgah jenguk ke blog wanblur kebelakangan ini. Terima kasih kepada mereka. Terharu dan ter-ter kaku.. thanks.. Sebagai ganjaran, Terimalah award dekat bawah nie.. terima yer.. sayang korang!! Pap!!"



hohoho...lepas ni aku nak rajin2 la singah menyinggah blog orang..mane tahu kot2 dapat ag award..bukan aku tak rajin blogwalking,tapi keadaan berukband aku yang bergerak seperti siput vavi amat menyakitkan hati...nasib baik aku tak humban je laptop ni dalam longkang besor depan rumah aku..ok,tipu la aku nak humban laptop berjasa ni..sayam2 ko laptop...dan dibawah ni kesemua 13 blogger bertuah yang telah terpilih...aku tolong promote jugak blog diorang...jomlah kita singgah menyinggah mengeratkan silaturrahim...hehe..


http://haneeysparkle.blogspot.com/


ok,chow cin chaww...Assalamualaikum......



Dari Hati Lelaki


Assalamualaikum...jom kita lihat beberapa info berkenaan lelaki yang mungkin anda ada yang korang tahu atau tak tahu...(bagi kaum hawa la..)..check this out ladies...:p

  • Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat.
  • Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya sama ada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu banyak yang boleh dikongsi bersama.
  • Lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  • Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  • Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.
  • Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita. sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita.
  • Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama.
  • Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat wanita.
  • Bila lelaki berkata " Em...tengoklah dulu..." itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  • Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  • Lelaki tidak boleh belajar kesemuanya fasal perempuan dari perpustakaan atau buku. Oleh itu, mereka selalu keliru dengan sikap perempuan dan tidak paham kenapa perempuan bersikap begitu, begini dan sebagainya. Mereka perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan agar hubungan dapat berjalan dengan baik.
  • Lelaki juga rasa sedih bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan., cuma dia tidak menunjukkan kesedihannya di hadapan orang.
  • Adalah memalukan bagi lelaki jika tidak berupaya menolong wanita.
  • Kebanyakan lelaki cukup lemah dengan air mata wanita. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yang dikasihi.
  • Lelaki juga tidak 100% sempurna. Jadi, janganlah mengharapkan semuanya sempurna yer..
         peace..tata...



Tuesday, July 19, 2011

Putus Cinta?Ayuh!!Ceriakan diri anda kembali



Assalamualaikum...




Bagi yang pernah putus cinta contohnya aku sendiri, tentulah pernah merasakan kesedihan,kepedihan yang kadang-kadang boleh membuatkan diri kita 'down'. Nak buat kerja apa pun dah jadi tak tentu hala..Aku tak pastila dengan orang lain,tapi yang tulah yang pernah aku rasa. Nak memotivasikan diri bukannnya mudah.Tapi, apa yang perlu korang tahu,sebenarnya Perpisahan atau break up bukan bermakna kamu perlu mengakhiri semua hubungan dengan orang lain dan takut untuk menerima wajah baru. Putus hubungan bermakna kamu berkesempatan untuk memulakan perhubungan baru tak kisahlah sama ada percintaan mahupun atas dasar persahabatan. Ada beberapa Tips yang mungkin boleh diaplikasikan dalam kehidupan korang yang tengah frust menonggeng.Jom tengok...

Bercuti - Pergilah bercuti dengan keluarga ataupun kawan2 kamu. Atau kepada student yang macam aku ni,bercuti mungkin perlu duit yang banyak. Korang boleh juga pergi hang out dengan kawan2 korang yang satu kepala..window shopping ke..tengok wayang ke..makan2 ke..Kalau aku tengah sedih,aku suka makan..haha..

Ubah penampilan - Bagi kaum hawa, korang bolehla ubah gaya berpakaian agar lebih segar. Maksud aku, gaya berpakaian yang masih menepati syarak dalam islam.Tak salah nak bergaya sebenarnya,asalkan auratmu terjaga.Yang penting kemas, dan boleh buat korang rasa berkeyakinan.

Membicarakan hal-hal yang kamu suka - Ketawa adalah salah satu ubat kesedihan. Kalau sebelum ni, pasangan korang sering membataskan pergaulan korang dengan kawan2, sekaranglah saat untuk korang kembali menjalinkan persahabatan. boyfrend2 jugak..kawan2 jangan plak lupa..

Ikhlas hati - Cubalah untuk menerima keadaan tersebut dengan hati yang ikhlas.Yang terjadi,biarkanlah terjadi.Anggaplah hal itu sebagai pengakhiran daripada sebuah derita.Ecewaahh..ayat...

Redha dan pasrah - Ingatlah hidup ini hanya sekali. Usah dirayu atau diratapi pada sebuah pehubungan yang telah berakhir. Yakinlah dengan ketentuan Tuhan. Percaya pasti ada pasangan yang lebih baik menanti korang dihadapan.

Menghapuskan kenangan bersama si dia - Setipa perkara yang dilakukan akan membuatkan korang mengingatinya kembali. Cuba buang dia daripada lamunan korang dan simpan hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang jauh dari jangkauan dan pandangan mata. Padam nombor phone si dia dari list name phone korang termasuklah semua SMS dan pesanan suara darinya.

Jangan menyiksa diri - Bila ada benda-benda yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan, nak taknak kadang2 akan buat korang teringat jugak pada dia. Contohnya korang terdengar lagu2 kenangan atau favourite korang berdua sewaktu bersama dulu. So,please, jangan sampai membuatkan korang nak kembali kepada si dia dan membuatkan korangs sedih.

Apepun, yang perlu korang tahu dan yakin adalah dengan jodoh yang telah ditetapkan Allah.Mungkin sekarang korang putus dengan dia, di masa hadapan pulak mungkin dia jadi suami/isteri korang..dan kadang2, hikmah daripada putus cinta tu siapa tahu korang akan bertemu dengan seseorang yang lebih baik daripada yang dahulu...Yang penting, selalulah berdoa semoga korang dipertemukan dan dikurniakan pasangan yang soleh dan solehah...wallahualam..

nak kongsi?sila2kan..jangan simpan ape yang anda tahu..^_^