Followers

Saturday, December 11, 2010

SUSHI KING~NAMPAK SEDAP..PERSOALANNYA..HALALKAH?

Assalamualaikum semua...malam ini saya ada sesuatu yang mahu dikongsikan dengan anda semua mengenai rencana yang saya baca melalui sebuah blog yang memberikan info2 berkenaan status makanan halal di malaysia...


Dibawah merupakan informasi berkenaan status Restoran Sushi KING...buat anda yang pernah ke sana,atau ada keinginan mahu makan di sana, ada baiknya untuk membaca sebarang 2minit mengenai status halal restoran ini...








Assalamualaikum pembaca2 dihormati,

Sushi King.... halal ke? Itulah persoalan yang akan menjelma di fikiran apabila rakan2 mengajak ke restoran tu. "Halal la tempat tu" tambah rakan berkenaan. Tapi halal ke?

Itu situasi yang biasanya berlaku kepada pengguna2 muslim apabila terlintas peluang untuk makan di Sushi King. Sebenarnya, dari menu Sushi King kita dapat melihat arak disajikan di premis itu. Hampir semua atau semua Sushi King menjual minuman keras! Adakah Sushi King boleh mendapatkan pengiktirafan halal?

Jelas sekali restoran ini tidak akan dapat peniktirafan halal oleh pihak berkuasa iaitu JAKIM!

"Kita bukan pegi minum arak pon. Makan sushi je. Sushi tu buat dari ikan la". Demikian pula alasan yang diberikan. Boleh ke macam tu? Dengan adanya minuman keras semestinya akan berlaku pencampuran antara yang halal dan haram. Pelanggan minum arak, mungkin arak tersebut menitik atau tumpah ke pinggan. Apabila dicuci, campur dengan pinggan mangkuk yang lain. Memang sah tidak halal.

Untuk pengetahuan pembaca sekalian, ada sushi yang menggunakan bahan yang dinamakan mirin sebagai ramuannya. Apa itu mirin? Apakah perbezaannya dengan sake?
Persamaannya ialah kedua-duanya adalah kedua-duanya sejenis "rice wine" iaitu arak dan boleh memabukkan. Jadi kedua-duanya adalah haram. Beza mirin dan sake ialah kandungan alcoholnya. Mirin mempunyai kandungan alcohol 14% dan sake mempunyai kandungan alcohol sebanyak 20%. Ada juga mirin yang mengandungi kandungan alcohol yang kurang tetapi yang haram tetap haram.

Cubaan menyemak status halal di laman web JAKIM menunjukkan Sushi King yang didaftarkan di bawah syarikat Sushi Kin Sdn. Bhd. tidak mempunyai sijil halal.

Email kepada pengurusan Sushi King juga menunjukkan respon yang restoran itu sesuai untuk pengguna2 muslim. Berikut adalah email yang dihantar dan respon Sushi King:





Email dari http://afiqsdiary.blogspot.com/2009/05/sushi-king-is-non-halal.html:

Enquiry : I would like to know about halal status of Sushi King since there were no halal logo on every of you premis entrance.

Jawapan dari Sushi King:

Dear Mohamed Afiq,

Thank you for your email.

For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free.

All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn LimMarketing DepartmentSushi Kin Sdn. Bhd.Tel: 03-56319060 Ext: 283

Email kedua dari http://lepaktime.blogspot.com/2009/08/sushi-king-halal-ke.html:

Enquiry : I know that your chicken & beef are from halal supplier. How about your sushi? Do you put any sake or any other types of alcohol in your sushi? If you did, you shouldn’t do. Cause muslims can’t eat your sushi if contains any alcohol. Hope you can change it to vinegar that not contains alcohol cause muslims also want to enjoy your sushi. Thank you.

Jawapan dari Sushi King :

Dear Faeza,

Thank you for your enquiry.

Sushi King is not certified 'Halal'. This is due to some of our food contains 'Mirin'.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top of that, some of our restaurants do sell beer.

Hope this answers your question.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext 283
Fax: 03-56325200

Berikut pula adalah respon aduan dari website JAKIM(http://www.halal.gov.my/aduan_siar_c.php?id=6616&a=U):


Tarikh Aduan :
01/11/2007 - 11:17:51
Jawapan :
Untuk pengetahuan tuan, syarikat tersebut tidak/belum mendapat sijil pengesahan halal dari JAKIM sehingga Januari 2008. Tuan boleh lawati laman web JAKIM www.halal.gov.my untuk mendapatkan status pengeluar makanan halal di Malaysia serta badan-badan Islam yang diiktiraf JAKIM. Syarikat atau premis yang mempunyai sijil pengesahan halal JAKIM dimestikan mempamerkan sijil asal dan logo halal JAKIM di premis mereka bagi memudahkan pengguna dan pihak lain. Terima kasih di atas aduan pihak tuan. Harap maklum.

Kesimpulannya, Sushi King tidak mempunyai sijil halal yang diiktiraf dan tidak sesuai dikunjungi oleh pengguna2 muslim.

Jika anda merasakan maklumat ini berguna, sila sebarkan. Sila subscribe ke blog ini melalui email atau feed di ruangan atas kanan. Terima kasih.

Sentiasa mencari yang halal,





http://www.jurnalhalal.com/2010/03/adakah-sushi-king-halal.html

Friday, December 10, 2010

AKHIRNYAAAA...

Yehooooo...
dah abis exam ari ni pada tarikh 10/12/2010...
paper pagi tadi oklah...
nak kate leh jawab dengan baik pun tak jugak...
ade jugak aku hentam2...
ngahahahaha...

ape pun,aku dah study,aku dah berusaha...
sekarang aku hanya mampu berdoa dan bertawakal
agar...result semester dua ni ok and tak jatuh...
amin3....

wowwww..xsabar nih!!!
esok suda mau balik umah...
balik taiping kali ni....
3KALI BAS KOWWTTTT...
xpala..janji sampai rumah...hehehe...

Beransur hilang segala keletihan dan jerit perih..
ermm..baru blajo dah bising...
blum ag keje...klu keje baru tau lagi sosahhhh...

paling kurang blajo ni,ade mase untuk enjoy2 ag...
dah keje..ade ko rase nak enjoy2 sgt ana?
hahahaha..sedor pun...hehehe...

klah....aku tengah kemas barang2 sebenornye...
sempat ag menulis sebentar..hehehe....

EH!!!LUPE...
APE KABO KOME2 ARI NI?HEHEHE..
SORRYYY...lupe nak tanya kabo..

hahhaahaha...klah..
nak smbung kemas barang...
Sehingga ketemu lagi ya!!!
daaaaa.......

Tuesday, December 7, 2010

Buat Cik Cloudtosky

Terimas atas nasihat kamu itu...
yaa..
betul kata kamu...
kita xboleh cepat menyerah kalah...

TQVM yaaa!!!!!(^_^)

nah!!bunga untuk kamu..ngeh3...



JAVA!!!JAVA!!!JAVA!!!

Uwaaaaa!!!!!!
argggghhhhhhhhh!!!!
Tidakkkkkkkk!!!!!

meroyan dah aku dgn java nih!!!
lusa ni penentunya..
samada...
aku leh jawab dengan bangganye..
atauuuu...
terjelopok di atas kerusi exam..
terjelopok??tidak2..salah ayat ini..
terkesima di atas kerusi exam...
aduhhh...

nape la susah nak paham hah????
aku buat latihan n bile lecturer terang aku paham..
tapi..
bile tgk soklan lain,ntah kenape aku jdi blurrrr...

camane niiiiiii....
isaunya hati ni...
hukhukhukhuk....

sapa2 pun xkan ada yg leh tolong melainkan diri aku sdiri...
hmm...hope aku dpt hadapinya dgn tabah...
JAVA...TUNGGUKAN PEPERANGAN KITA..

ADOIIII!!!!

Monday, December 6, 2010

PERMATA~ MIRWANA




Album :
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com


Hafiz:
Sunyi...selubungi malam...
Mengusik minda yang terlontar jauh...
Masih hangat terasa ...
Tangan yang membelai yang mengusik manja...
Daku damba kasihmu...
Biar jadi pedoman...
Buat penyuluh jalan kugapai impian...

C/O:
Angin...kau nyanyikan lagu...
Untuk permataku...tenang selalu...
Bayu...sampaikan berita...
Daku kini ceria...aman dan bahgia...
Selimutkan rinduku bersama malammu...

Izzat:
Hadirlah...kau dalam mimpiku...
Agar kau selalu...ada disisiku...
Rindu belaian kasihmu...Rindu senyumanmu...
Penawar lukaku...
Dengarkan laguku...hadiah untukmu...
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya...


C/O:

Bridge:
Along: Dikaulah cahaya...
Bila malam menjelma...
Kasihmu membawa ke syurga...
Dan redha yang Esa...


C/O:

4:32 minit
Lagu: Yusri Hidayat Yusoff, Akmaluddin Samsudin, Firdaus Mahmud
Lirik: Yusri Hidayat Yusoff, Syah Rizal Mohamed, Akmaluddin Samsudin,
Producer: Syah Rizal Mohamed
Vocal Arrangement: Mirwana
Music Arrangement: Firdaus Mahmud

Sunday, December 5, 2010

Raja Lawak 2008 - Akhir - Johan Zizan & Yus - Part 2

hahahaha...lawak betol lah depa ni...sakit perut gelak...keh3...

Rindu buat Kekasih




Pagi itu diam …….
Ketika Pucuk pucuk cemara terpaku bisu
Membawa jiwaku mengembara…
Hingga menembus batas lamunku
Di sini ……..
Masih Aku simpan setangkup rindu untukmu
Di sudut hati, dimana keresahan membias sendu
Hingga lelah hati temani sepiku..
Entah….
Masih sanggupkah tangan ini melukis langit
Dan menggambar garis garis pucat wajahmu
Diantara Rindu … yang hempaskan aku.
Atau biarkan saja angin menghapus Jejakmu
Mungkin..
Aku Akan terus menanti
Hingga Kau Kembali …… di sini…. !

Saturday, December 4, 2010

gRRRRRRRR!!!!!


geram tol lah aku...
asyik2 aku ja yg salah...
nape la dia xleh nk kurangkan sikit ego tu.....
ni lah org laki...
semua depa je nak menang...
tolonglah fahami aku...
aku xmintak bende lain...
aku xpenah mintak dia bg segala mcm hrta bnde material..
aku xpenah mntak dia utk slalu igt ari2 penting aku...
aku xkisah klu dia lupa skali pun...
aku cuma mintak dia fahami diri aku..
tu ja...susah sgt ke....hmmm..
sob2!!! hmmm...
nak memujuk aku lagilah...xpenah lgsung..akhirnya aku ja yg akan beralah...
tpi,xkan slamanya aku nak beralah je..
aku bukan patung yg xde perasaan..
aku jugak manusia!!!!punya hati,punya perasaan..

Ya Allah..Kau berikanlah petunjukMu..
Kau lembutkanlah hatinya Ya Allah agar dia dpt memahami keadaanku...
Aku sayangkan dia...


HARI YANG EPPY!!!!!

Assalamulaikum.....Hai!!hai!!!hai!!!!

ececehhh...seronok benor aku ari ni...hehehe...
xsedor diri la ni exam ag ea cik anna....supo panda dah aku sonok..
cik panda..sila kawal diri anda..






Sebenarnyo aku sonok bukan ape...dapat ari ni aku releas tension sikit...
setelah melalui hari2 sukar pada minggu2 sebelum ni...
walaupun ada lagi 2 exam yg perlu aku tempuh...
next paper...

BASIC PROGRAMMING 
MATHEMATICS FOR IT..

Wink2!!! agak2 kome,aku ley jwb x?
ahahaha..ade lak tanye org...
ape pun..aku hrp aku ley jawab dengan baik nanti...
menggantikan rase keciwa aku dengan paper...

HUMAN COMPUTER INTERACTION!!!


Sosah dow...huhuhuhu..
hmm...nak buat camne..dah lepas dah pun..
cuma yg aku harap aku lepas lah paper tu...
aminn...


Sonok ari ni dapat aku jenjalan ler kejap..
ngn akak2 merangkap mmber baik aku..
kami pi tengok cite...


NGANGKUNGGG...






Tengok tu..monyet pun suke cite tu..hehe
memang besh r shaheizy sam blakon..
1st time aku nengok cite ade antu aku gelak..
agagagaga...
mane taknye..lawak dow..
hahaha...so..


sape xtgk ag,pi la tengok ea...


ermm..klah...ckup la ari ni..
jumpe ari len lak...Daa..