Followers

Wednesday, June 30, 2010

sri mersing~ LIRIK LAGU HARI INI

Ini salah satu antara lagu melayu asli kegemaran aku...tak ramai orang muda zaman sekarang yang meminati lagu melayu asli macamni..jiwa aku sebati dengan irama2 lagu yang macamni..actually, lagu ni banyak versi..dan yang aku publish untuk malam ni adalah dari versi Dato Ct Nurhaliza..

Sri Mersing lagulah melayu
Dikaranglah oleh biduan dahulu

Sri Mersing lagulah melayu
Dikaranglah oleh biduan dahulu

Hatiku runsing bertambahlah pilu
Mengenangkan nasib

Mengenangkan nasib
Yatimlah piatu

Hatiku rungsing bertambahlah pilu
Mengenangkan nasib

Mengenangkan nasib
Yatimlah piatu

Pantai Mersing kualalah Johor
Pantainya bersih sangatlah mashyur

Pantai Mersing kualalah Johor
Pantainya bersih sangatlah masyur

Pohonkan doa kitalah bersyukur
Negaralah kita negaralah kita
Hai aman dan makmur

Pohonkan doa kitalah bersyukur
Negaralah kita negaralah kita
Hai aman dan makmur

Ingat adam resam tuturkata tingkah dijaga
Warisan ibunda kekal lama segar berbunga
Menjadi bekal anak muda di rantauan
Menjadi tangkal ukur nilai peradaban

Family holiday at Cameron Highland

Assalamualaikum dan selamat malam sume..wahh,dah lame rasenye aku tak post sesuatu di dlm log aku yg tak seberapa ni...anyway,semuanye sebab line celcom yang agak lombab sejak kebelakangan ni yang menyebabkan aku kurang mood untuk mengarang di sini...huhuhu...

So, di hari dan malam yang berbahgia ni, ingin aku kongsi sedikit gambar2 sewaktu aku dan keluarga aku bercuti di cameron highland...ni lah pertama kali aku menjejakkan kakiku ke sana..huahauhauhuahuahuahua..perjalanan dari rumah aku ke sana hanya mengambil mse selama 2jam lebih je..ermm,dekat je rupenye..xdelah jauh...Ape yang membuatkan aku sedikit terkilan, mak aku kate, kali ni die pegi sane, cuaca dah tak sejuk macam zaman dia pi muda2 dulu..dulu sejuk,dingin je udara kat sana..la ni, aku takla rase sejuk sangat..ade jugak abah aku sembang2 dengan uncle kedai kat tanah rata nun..die cakap, sini dah xsejuk sebab dah banyak sangat penebangan pokok...sungai nye pun dah merah tanah..adik aku pun cakap, mse die pi dulu,die rase mulut die kuar asap sejuk agi..huhu..hmm,nasi aku la pi mase segalanye dah berubah dengan permodenan..

ape pun,layanlah gambar2 kegumbiraanku bersama keluargaku ini..hehe...

KELUARGAKU KEBAHAGIAANKU..

PICTURE TIME...HEHE

HARI GUMBIRE..^_^


MY FAMILY MY HEART..

Sunday, June 13, 2010

KOREAN DRAMA-BOYS OVER FLOWERS

Assalamualaikum..Selamat malam sume...


sebelum nak masuk tdoq ni, meh nak berkongsi sedikit dengan korang tentang drama korea yang baru minggu lepas aku tonton di Mysoju..Drama yang diberi tajuk BOYS OVER FLOWERS ni memang MANTOPlah citenye........Aku suka dengan lakonan pelakon Korea yang bersahaja je...n macam real je lakonan diorang tu...Apatah lagi dengan pelakon2nya yang kacak dan cantik2...menjadikan jalan ceritenye lebih menarik....I LIKEEE!!!!hehehe...



so,kepada sesape yang belum lagi menonton drama korean terhangat ni, jomlah tgk k! n banyak lagi cite korea korang leh tgk di laman web yang aku suh korang click kat tepi ni..http://www.mysoju.com. SELAMAT MENONTON!!

Saturday, June 12, 2010

KETIKA CINTA BERTASBIH-Melley


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta



 

Thursday, June 10, 2010

cinta,sayang,suka dan minat

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)

Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )



Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

Wednesday, June 9, 2010

PELIK BIN AJAIB

AYAK! nape view post aku jdi berulang 2kali ha?ade sesape leh bgtahu cmne nak betuikan?

RESEPI DARIKU..PANCAKE ANNA!!

Salam...Hai2!!!!kembali smula aku utk mencoret sesuatu di blogku yg serba kekurangan ini..hehe...

Hari ni, aku nak kongsi satu resepi yang mudah, berkhasiat dan mudah utk disediakan...

Nak tau apa dia resepinyaaaa??


JENG..JENG..JENGGGG......

PANCAKE!!!

Haa...apa macam,nampak sedap xpancake yang aku buat ngn adik aku..(kene tulis gak adik)kang majuk lak..haha..

Ni sarapan pagi ni tau...seawal 6stgh pagi aku bangun utk menyediakan pancake ni..bagus x aku?hehe..

Cara2 nak buatnye mudah aje...ok puan2 dan tuan2,silalah sediakan pen dan kertas utk menyalin resepinye yer..hehe..

BAHAN2nya...

1 biji telur ayam (bkn telur itik yer)
 115g tepung gandum (senang 2cawan setengah la lebih kurang)
satu sudu besar serbuk penaik (baking powder yer)
esen vanila (betui ke x eja xtau.tp pg td aku lupa buh)
25g butter (aku suka planta punye)
150ml susu segar (susu lembu yer)
1sudu besar gula (jgn lak bubuh bnyk2,kang kncing manis lak)
secubit garam (ni pun jgn bnyk2, kang darah tggi)


haa..cara2 membuatnye....:

mula2 korang pukul lah telur td smpai die kembang...
after that, korang masukkan susu segar,gula dan garam secukup rasa...

gaul- gaul sehingga sebati...
kemudian, korang masukkan pulak butter td..opps,lupe nak ckp,butter tu cairkan dulu k..

kacau dan kacau lagi...

after that, korang msukkan esen vanila,tepung gndum dan tidak lupa juga baking powder..supaya,ble kite msk pancake tu die naikla..jdi gebu2 gtu...

korang gaul lah hingga die betul2 sebati adunan tu...mcm yang aku buat ni...




dan sekarang tiba lah masenye utk memasak pancake tersebut...

cara memasak:

1. first perlu diingatkan resepi ini xmemerlukan minyak yer..jgn gatai2 nak gune minyak lak..n of coz la masak dlm kuali kan..

2. kemudian korang ambiklah senduk memasak gulai selama ni utk korang gunekan..bkn ape,supaya senang bulat sikit pancake tu nnti..

3.biarkan pancake tu masak n bile korang nmpak mcm gelembung2 lubang kat pancake tu, korang terbalikkanlah dgn megahnye..

4. n masaklah sehingga kulitnye kekuningan coklat..n angkat..siaapppp!!!hehe.. seperti di bwh ni...


Nampak x?bulat comei je kan?ni adik aku yg buat..pndai gakla budak tu...(perasan la tu jap ag bile bace ni)

sedang aku cuba utk membuat pancake yg kedua...

ececehhh...tunjuk peace ag aku..konon2 comeila tu pancake aku tu..



OH TIDAK!! Bila aku terbalikkan abis hancur pancake ku ini..adik aku ape ag,gelakkan aku bukan main ag die..cit! podahhh...


dah macam rupe roti telur lak aku tgk...hahaha...tp yg ni paling sedap ni..hahaha..


emmm..sedap dimakan bersama jem strawberi..ikut cite rase koranglah..klu korang rajin,korang gi la market cari syrup pancake..takpun leh jugak dimakan bersama aiskrim...emmm..nyummy2..


bersama TEH O PANAS...MENGANCAM BEB...


oklah..ini saje resepi yang dpt aku kongsikan dengan korang...di waktu yang lain, kite kongsi resepi lain lak ea....SELAMAT MENCUBA!!!!! (^_^)